emblanquinar v

Definició

1  Pintar de blanc.
2  Donar una capa de calç o de guix diluïts en aigua a una paret, un sostre, una façana, etc.

Hem emblanquinat la cuina.
També s’usa en sentit figurat: Els cims s’han emblanquinat de neu.

Etimologia

De blanc, del germànic comú blank, ‘brillant, blanc’. Altres mots de la mateixa família són blanquejar, blanquer i esblanqueir. Qui té per ofici emblanquinar és un emblanquinador.

Usos

  • L’Anaïd dormia profundament amb els braços oberts i el rostre plàcid sense importar-li la llum que s’escolava per les escletxes de les persianes de la finestra. Al seu voltant, a l’habitació de sostres altíssims i parets emblanquinades un i mil cops, es respirava l’ambient que precedeix les migracions estacionals. Roba amuntegada, llibres escampats, sabates en filera, tot a punt per ser traslladat a la gran maleta que, encara buida, esperava el seu torn als peus del llit.

    , El desert de gel (Barcelona: Edebé, 2006)
  • No em puc treure del cap que els castells són més antics, i això diria que és un palau senyorial, regular i sobri. El casal està emblanquinat. ¿No és la reforma d’un edifici més antic, no hi havia aquí, més probablement, segles enrere —en l’anomenat temps dels moros— un castell més ferreny? Si Jaume I ja parla de l’Alcalatén, si l’àrab al-qalatain vol dir «dos castells», i l’un és el d’Alcora i l’altre és el de Llucena, hi havia d’haver un precedent d’aquest casal dels Híxar.

    A peu per l’Alcalatén (Barcelona: La Campana, 1996), pàg. 162

Tema de la setmana

Verbs pintats de colors

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

negrejarenrojolar