coll i corbata

Definició

Expressió que indica que un home vesteix amb una certa formalitat, abillat amb camisa, corbata i americana. Sovint es diu (anar) de coll i corbata o amb coll i corbata o dur (o portar) coll i corbata, etc.

Al ball de gala de la festa major suàvem de valent vestits amb coll i corbata.

Etimologia de corbata

De l’italià corvatta o crovata, ‘croata; corbata’, perquè la començaren a usar els genets croats; el mot italià prové del serbocroat hrvat, denominació que es donen a si mateixos els habitants de Croàcia.

Usos

 • Diré solament que, quan vaig escriure per als infants de les escoles de Catalunya un llibret que titulava Els ocells amics [1922], obeïa, amb aquell títol, a una íntima veritat; perquè els ocells han estat, per a la meva efusió, uns grans amics. Absurds, raríssims, estranys, i esquerps amics, però d’una qualitat més fina, més aguda i més persistent que molts d’aquells altres amics; dels que duen coll i corbata i enraonen i pensen.

  Josep M. de Sagarra, Memòries (1954), pàg. 312
 • He estat molt temps entre reixes
  ara per fi m’han deixat,
  vaig pel carrer amb molt de compte
  saludo gorres de plat.

  No seré mai més gamberro
  ja no trencaré un plat,
  ara treballaré «en sèrio»
  per fer oblidar el meu passat.

  D’aquí uns anys coll i corbata
  i un cotxe ben enllustrat,
  m’obriran totes les portes
  tornaré a la societat.

  Enric Barbat, «El gamberret» (1964)

Tema de la setmana

Aquesta és la darrera setmana de la temporada en què enviem mots; a partir de la que ve fem una pausa fins al setembre. I el tema? Quin tema? El tema dels mots de la setmana són locucions amb dos mots de la mateixa categoria que es troben enllaçats amb la conjunció i. Per exemple, dos verbs (arribar i moldre), dos adjectius (tancat i barrat), dos noms (flors i violes)… El mot d’avui és un suggeriment de Xavier Marcet i Morera, de Sabadell.

Enllaços

Temes i etiquetes