ni amb fum de sabatots loc adv

Definició

De cap manera, ni emprant els recursos més enèrgics; per res del món; no aconseguir que se’n vagi ni donant-li totes les molèsties possibles.

Es va instal·lar al saló i no l’en pogueren treure ni amb fum de sabatots; per culpa d’ell aquella tarda no van poder sortir.

Aquest home no el vull ni amb fum de sabatots, per fer aquesta feina; busqueu-me’n un altre.

S’usa en contextos negatius.

També: ni a fum de sabatots; ni amb fums de sabatot

Etimologia de sabatot

Sabatot vol dir ‘sabata vella’ i ve de sabata, d’origen incert; malgrat de ser un mot comú en la majoria de llengües romàniques i d’altres de no romàniques (eslaves, turc, àrab, persa), no s’hi veu relació etimològica entre elles.

Usos

  • La Valèria va llegir fa anys en una revista que, per moltes voltes que el món faci, per molts triomfs o derrotes que una tingui, tant si ets rica com pobra, llesta com llosca, arriba un dia, no saps ben bé com, que t’aixeques al matí i descobreixes que se t’ha enganxat un cinturó de greix a la cintura, que no marxa ni amb fum de sabatots. Com que l’oracle ja se li ha complert, no vol res que l’estrenyi.

    Maria Mercè Roca, Bones intencions (Barcelona: Columna, 2011)
  • M’he trobat davant d’una panoràmica tapada per un envà de núvols que no es volen esvair ni a fum de sabatots.

    Josep M. Sugranyes, Camins de muntanya. Excursions d’hivern (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 101

Tema de la setmana

Semblava que l’arreplec de virolla de RodaMots no acabaria ni amb fum de sabatots, i ves per on que acaba avui! El temps passa ràpid, però per als qui no heu fet cap donatiu i vulgueu aportar-hi el vostre granet de sorra, encara hi sou a temps. Recordeu que si el feu de 12 euros o més, podeu triar un llibre de regal (si ho feu, marqueu més d’un títol, perquè alguns ja els estem exhaurint). Moltes gràcies a tots els que ja hi heu col·laborat, i també a tots els que ens llegiu i ens proposeu mots.

Aquesta setmana veurem alguns mots amb ‘fum’ (que n’hi ha un fum), començant amb l’expressió d’avui, que és un suggeriment d’Esteve Grau, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes