gran dia

Definició

Tard al matí; ben entrat el dia.

Els soldats van entrar a la ciutat gran dia.

Ja era gran dia quan es llevà.

També: grandia

També es diu gran vespre, o gran nit, gran hora de nit, etc. per indicar ‘ben entrat el vespre’, ‘a altes hores de la nit’, etc.

Un que es lleva gran dia, o que arriba gran dia a les feines, als llocs on ha d’anar, etc., és un grandier (Balears).

Usos

  • També passen calorades quan toca i solien esquivar el sol de gran dia, les assolellades que couen insolentment els turistes i moderns. Són tipus que no solen ser badocs sinó freturosos, quan se’n van ja tornen i miren de costat qui ve. Quan es rep gent convidada a casa, els humils temen que no hi hagi menjar i beure a bastament i, generalment, sobra de tot, per tudar. Però mai es llença, es reparteix o recicla.

    Andreu Manresa: «“Ara torn” a la mallorquina» (El País, 5 de desembre del 2015)
  • S’enganxen a dormir i si son tenien la nit passada més ne van tenir aquella, de manera que quan ja era gran dia, l’amo, que havia anat a veure els treballadors i no els va trobar al tros, se’n va a casa més enfadat encara que el dia abans i, després d’esbroncar-los per ésser tan toca-sons, es disposa a garrotejar-los amb el bastó que portava.

    Valeri Serra i Boldú, Rondalles populars, IV (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1985), pàg. 39

Tema de la setmana

Paraules i expressions amb gran o derivades de gran. Aquest és l’últim mot que enviem abans de les vacances o vacacions d’estiu. Al setembre tornem amb més paraules. Bon estiu!

Temes i etiquetes