enrojolar v

Definició

Posar-se vermell; un sentiment o una emoció, fer tornar vermell el rostre (d’algú).

La vergonya que sentia l’enrojolà.

Amb tants elogis, es va enrojolar.

El jove ha enrojolat en sentir-se descobert.

També: enrogir, envermellir, ruboritzar

Etimologia

Dissimilació d’enrojorar, derivat de rojor, de roig, del llatí vulgar ruiu, llatí clàssic rubeus, mateix significat, derivat de ruber, -bra, -brum, ‘vermell’. Més mots de la mateixa família són roent, rogent, robí, rubor i rúbrica.

Usos

  • De sobte vaig sentir unes passes fines i seques, de sabates de taló, i un «ja viiinc» que em va alliberar el melic de la meitat dels remolins.
       El so celestial de les claus obrint tota la col·lecció de panys de ca la senyora Coixins em va arrencar un somriure d’orella a orella que em va fer enrojolar com les seves ungles.
       «Qui ées?», vaig sentir que preguntava des de l’altra banda mentre encara es barallava amb les claus. «En Maaaic», vaig utilitzar les tres as perquè em sentís tot i l’enrenou metàl·lic. «Ara t’obro, ara t’obro».

    Tina Vallès, Maic (Barcelona: Baula, 2011), pàg. 33
  • No sé per què, l’altre dia, de llegir la glosa on se li donava un arbre per símbol, la Teresa es va enrojolar. —Dic que es va enrojolar, i no que es va ruboritzar. Perquè escau millor a la Teresa enrojolar-se, que no pas ruboritzar-se. De totes maneres, si ella s’hagués ruboritzat, jo ho diria. Però, per Déu us ho juro, que ella va enrojolar-se, simplement. Fou un espectacle deliciós, de més vàlua per tal cosa poc vist.

    Eugeni d'Ors, «La rubor», dins La Ben Plantada (1911)

Tema de la setmana

Verbs derivats de colors

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

emblanquinarde tots colors