camiseta f

Definició

Peça de gènere de punt usada com a abrigall immediat del cos; samarreta.

Sota la camisa no porto sinó una camiseta molt prima de cotó. Una camiseta de llana.

Etimologia

Derivat diminutiu per camisa. A les Balears, on camisa s’ha reduït a camia, el diminutiu normal per indicar una camisa petita és camieta; la forma camiseta no significa en aquestes illes ‘camisa petita’, sinó una altra peça de vestir, i en aquest sentit es tracta d’un mot importat modernament a les Balears per via dels comerciants catalans (DCVB). S’usa sobretot a les Illes i en valencià; a Catalunya és més corrent dir-ne samarreta.

Usos

  • Ara que ho pens assegut tranquil·lament dins el soterrani, amb un conte que no em surt i un full ple d’esborranys, m’adon que estam perdent, si és que n’hem tingut mai, la identitat.
       Aquesta illa ja no és nostra i acabarem essent un pandemònium, una Babel sense arrels, una ratera, un fullet turístic, un nom pintat en la suada camiseta d’algun hooligan anglès.

    Ponç Pons, Dillatari (Barcelona: Quaderns Crema, 2011), pàg. 52
  • I gràcies encara que portava a la motxilla un diari, que em vaig haver de posar a manera d’únic abric possible, embolicant-me el pit amb els fulls del Paese Sera, periòdic aproximadament comunista, o almenys bastant roig però que no per això calfava més, entre la camiseta i la camisa. I damunt el jersei, la caçadora, i fulls de diari també embotits per les cames, dins dels camals dels pantalons. I així vaig passar aquella nit ajagut damunt de l’herba humida, rebent la rosada que el cel envia, i absorbint per tota la pell del cos la humitat que de la terra puja.

    Joan F. Mira, Tots els camins (Barcelona: Proa, 2020)

Tema de la setmana

Mots encamisats

Enllaços

Temes i etiquetes