repàs m

Definició

Àpat.

No tastava mai res entre repàs i repàs.

Etimologia

Del francès repas, mateix significat. Segons el DCVB s’usa a l’Empordà i a Andorra, però possiblement es diu també en altres bandes. Segons Joan Coromines, «és un francesisme: certament inadmissible; encara que a l’Alt Pallars ha pres cert arrelament popular en el sentit del dinar de funerals (Farrera) o del que fan per celebrar la matança del porc (Àreu)».

Usos

  • El meu germà, que és gran afeccionat a jugar al futbol —malgrat haver-s’hi ja trencat un braç i una cama—, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m’agrada.

    Josep Pla, El quadern gris (1966), 8 de març de 1918
  • Des de l’aparició de les primeres orenetes fins que fa fred, els senyors Maspera fan vida de porta. Vull dir que fora de les hores de repàs o de dormir estrictes es passen la vida a l’entrada mateixa de casa seva. Una porta de vidres, que a l’estiu és sempre oberta, els separa només del carrer. Com que el carrer és cèntric, sempre passa un o altre, i això els entreté. A l’hivern, amb un disgust que no poden dissimular, es retiren al menjador i fan una mica de braser.

    Josep Pla, El quadern gris, 21 de juliol de 1918

Tema de la setmana

Algunes maneres de dir ‘àpat’

Enllaços

Temes i etiquetes