de tots colors

Definició

De tota mena, per a tots els gustos, de les més variades característiques.

Va comprar plantes de tots colors: d’interior, d’exterior, amb flor, sense flor…

Amb aquesta expressió se’n formen altres, com ara passar-ne de tots colors (passar un fort malestar, moltes tribulacions), fer-ne de tots colors (comportar-se malament; fer coses de tota mena, sense estar-se de res), dir-ne de tots colors (dir molts penjaments d’algú), etc.

No ho ha tingut gens fàcil, n’ha passades de tots colors.

Ara s’ha corregit, però de jove en feia de tots colors; la seva família estava desesperada.

Van haver d’exiliar-se i en van veure de tots colors.

Usos

  • Dels seus quatre fills, tres van anar a la guerra. Al gran li va tocar la batalla de l’Ebre i era un calaix d’anècdotes macabres. A les nits es despertava cridant, «que vénen! que vénen!» i la seva dona, que n’havia passat de tots colors, que era òrfena, vídua d’un primer matrimoni i fins havia passat gana, el calmava amb una tendresa plena d’humor negre: «Tranquil, Rafel, ja fa temps que són aquí».

    Enric Vila, El nostre heroi Josep Pla (Barcelona: A Contravent, 2009), pàg. 173
  • M.R.: Vaig llegir el Quixot per primer cop de molt petitet, en una edició per a nens d’una col·lecció il·lustrada que es deia Las obras maestras al alcance de los niños. Moltes les adaptava la María Luz Morales.
    E.V.: Aquesta va ser directora de La Vanguardia durant la guerra, oi? Per culpa d’això després va passar-ne de tots colors.
    M.R.: Sí, pobreta. I això que ho va fer molt bé. Va aguantar el diari com va poder.

    Martí de Riquer entrevistat per Enric Vila, «No sóc bibliòfil; dels llibres m’interessa només el contingut» (Avui, 23 de febrer del 2004)

Tema de la setmana

Una altra manera de dir enrojolar-se és tornar-se (o posar-se) de tots els colors, però l’expressió d’avui fa referència als colors d’una manera més genèrica. Aquests dies veurem altres expressions amb colors. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enrojolarpassar la nit en blanc