ferreny -a adj

Definició

1  De complexió, posat, caràcter, etc., fort, robust.

2  (fig.)  Adust, sever.

Amagava la timidesa amb un posat ferreny.

Etimologia

De ferro, del llatí ferrum, mateix significat, amb el sufix -eny, de rendiment reduït, del llatí -ignus, -a, -um.

Usos

  • El capità, com a puntal de la cultura que havia estat en els seus temps de bidell a l’Institut Balmes i home que ja passa llargament de la quarantena, vol acabar amb la plaga de les novel·les verdes que, juntament amb la dels polls, és l’assot dels exèrcits d’ençà que guerres hi ha al món. Amb aquest objecte recull ipso facto totes les que sorprèn en poder dels soldats; en tals ocasions fa una cara particularment ferrenya. Després ens compareix al casalot on vivim els oficials, s’estira en el seu catre i al cap d’un moment sentim que profereix tot sol unes enormes riallades. Entrem a veure què passa i el trobem in fraganti amb una d’aquelles novel·les als dits.

    Joan Sales, carta a Mercè Figueres, 28.01.1938, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007)
  • La por de passar gana és una por real, familiar, concreta. La por del fred, la dels ullals d’un gos, la d’un guàrdia que t’empaita, la de no trobar el camí, la por de la foscor, la por d’una pallissa… Fantasmes familiars, de cada dia, fets a tu, com les ungles són fetes a la mida i la forma dels dits de cadascú. Però aquell temor era nou del tot. Joaquim la mirava, una mica ferreny, i la por que feia era abstracta, inaferrable, imprecisa. Invisible com l’aire. Però real.
       —Quin preu em tocarà pagar?

    Isabel-Clara Simó, La salvatge (Barcelona: Proa, 1994)

Tema de la setmana

Us toca treballar a vosaltres: quin és el tema dels mots que hem enviat? Quin mot dels cinc no encaixa amb els altres quatre i per què? El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya una subscripció d’un any a la revista Mètode, gentilesa de les Publicacions de la Universitat de València. Sortejarem una segona subscripció entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà una altra per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

plumbi, plúmbiatocar ferro