tuti m

Definició

En el joc del Paraulògic, paraula en què apareixen totes les lletres del rusc.

Un dels tutis del Paraulògic d’avui és ‘ecologia’.

Els tutis perfectes o nets només contenen totes les lletres una sola vegada (per tant, són de sis o set lletres, segons les lletres que contingui el rusc), mentre que en els altres n’hi ha alguna de repetida.

Etimologia

Mot inspirat en el joc de cartes del mateix nom, de l’italià tutti, ‘tots’, per incloure totes les lletres del rusc, proposat per Ramon Torrents el 2021 en la fase beta del joc (quan només hi jugaven unes quantes desenes de persones per fer-hi proves i millores). Fins aleshores s’havia anomenat pangrama (de l’anglès pangram, mot format amb el prefix pan– [παν-], del grec pãs, pantós, ‘tot’, i grama, del grec grámma [γράμμα], ‘lletra’), paraula que el mateix Torrents trobava «pedantesca i impròpia d’un joc popular». Per a reforçar el seu argument, ens remet a aquest passatge de Josep Pla, en què convé tenir present que, en el joc de cartes, un tuti és la ‘reunió dels quatre reis o dels quatre cavalls’.

Usos

  • En el Paraulògic, vulgues no vulgues, s’estableix una mena de lligam còmplice amb els creadors. Hi ha això dels tutis. Els dies assenyalats d’aquestes festes, els tutis em van robar el cor: escudella, el dia de Nadal; primer i primerenc per Cap d’Any. I el súmmum, el dia de Reis: t’esperes el tortell, i no: hi ha poltrona. És clar! La poltrona del gran Tortell Poltrona, la poltrona dels Reis bons i la poltrona dels mesquins, corruptes, escarxofats a la poltrona. Brillant! És allò de començar a jugar i pensar: «Vejam què em volen dir, avui, els de Rodamots?» És un plus, un plus que s’ha d’agrair.

    Jordi Badia i Pujol, «Aprendre llengua tot jugant al Paraulògic» (VilaWeb, 14 de gener del 2022)
  • El tuti és un «joc de cartes anàleg a la bescambrilla», en què el jugador que aplega els quatre reis o els quatre cavalls fa el tuti. La paraula tuti surt al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans amb aquesta definició, però aviat caldrà afegir-n’hi una de nova: «Formar una paraula amb totes les lletres que planteja cada dia el joc Paraulògic». Un dels tutis d’ahir era disbauxa, però n’hi havia algun altre.

    Magí Camps, «El joc Paraulògic fa el tuti» (La Vanguardia, 4 de gener del 2022)

Tema de la setmana

Mots que un bon dia algú s’empesca i que tard o d’hora entren al diccionari

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

paitidaterratrémer