El joc Paraulògic fa el tuti

 

Magí Camps

 

El tuti és un “joc de cartes anàleg a la bescambrilla”, en què el jugador que aplega els quatre reis o els quatre cavalls fa el tuti. La paraula tuti surt al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans amb aquesta definició, però aviat caldrà afegir-n’hi una de nova: “Formar una paraula amb totes les lletres que planteja cada dia el joc Paraulògic”. Un dels tutis d’ahir era disbauxa, però n’hi havia algun altre.

El Paraulògic va néixer per Tots Sants i és una creació de Rodamots.cat. El joc és ben senzill i està inspirat en l’Spelling Bee de The New York Times. Cada dia s’ofereixen set lletres i cal formar paraules que les continguin. Una lletra és obligada, la del mig. Un mínim de tres lletres per mot i a jugar! 

El joc indica quantes se’n poden formar (ahir, 90) i en quines condicions: només les que surten al DIEC­. És a dir, no s’hi valen els noms propis ni els plurals ni els verbs conjugats, només l’infinitiu. Aquest ampli ventall de resultats fa que el joc sigui apte per a tota mena de jugadors, des del nivell bàsic fins al de lletraferit.

El 28 de desembre va aconseguir arribar als 168.000 usuaris únics, que desenvolupen una mitjana de més de mig milió de sessions. Això què vol dir? Ho explica Pere Orga, l’informàtic que l’ha desenvolupat: “Cada jugador s’hi posa tres o quatre vegades al dia i en cada sessió hi dedica una mitjana de deu minuts”. 

El dia de Nadal hi van jugar 120.000 persones i des d’aleshores no ha parat de créixer: “Ara hi ha uns 167.000 jugadors diaris”, detalla Orga. El servidor s’ha optimitzat, però la crescuda sobtada de les primeres setmanes va fer que algun dia caigués. Ni Rodamots.cat ni l’IEC, que ha permès l’ús del seu diccionari i la consulta de les paraules, s’esperaven aquest èxit.

La consulta de les defini­cions és un afegitó molt va­luós del joc en català. D’aquesta manera, quan el jugador encerta una paraula de pura xamba, combinant lletres possibles, al moment en coneix el significat. També hi ha hagut grans debats i crítiques a les xarxes, com el dia que els jugadors es van adonar que tiet i tieta no figuren al DIEC. 

O el que va passar amb el compte Spoilògic, que revelava els tutis i que va tenir tants bloquejos que finalment Twitter el va suspendre. Ho explica Màrius Serra, profund coneixedor del món lúdic, que afirma que l’èxit del Paraulògic “és una demostració més de l’obsessió nacional per la llengua i apel·la als nostres instints més competitius, tant del joc com de la competència lingüística”.

El web Rodamots.cat funciona des del 1999 i és un espai de referència per a tots els lletraferits de la catalanofonia. La seva ànima és el llenguaferit Jordi Palou, una persona amb una capacitat de treball i una dedicació voluntària a la llengua catalana extraordinàries, que s’ha vist superat per l’èxit del Paraulògic.

Publicat originàriament a La Vanguardia, 4 de gener del 2022

Mot relacionat