lligam m

Definició

Allò amb què es lliga, que lliga, que serveix per a lligar o que fa estar lligat.

Rompé els lligams que el subjectaven.

(per ext.)  Dos mots sense cap lligam gramatical. És un home que no és lliure: té massa lligams. El lligam de l’amistat. No hi veig el lligam de les idees.

Etimologia

Del llatí ligamen, -inis, mateix significat, derivat de ligare. Més mots de la mateixa família són lligall, entrelligassar, liana i obligar.

Usos

  • L’oceà va emportar tots els meus amics d’aquell temps cap a illes llunyanes i desconegudes. Gràcies a internet, les xarxes de vells amics, uns quants lligams s’han reconstituït. Trobades decebedores i melangioses. No es pot fer res contra els tancs i els soldats del temps. La vida no és un castell arruïnat que un arquitecte pot reconstruir. No… És un desert ple de cadàvers, un parc clàssic amb els arbres més vells arrencats. L’amistat que ha sobreviscut a tants desastres és una falsa fidelitat. No és un amic perdut que retrobem sinó una altra persona simpàtica amb qui vam veure, antany, la mateixa pel·lícula mig esfumada.

    Joan-Daniel Bezsonoff, Una educació francesa (Barcelona: L’Avenç, 2009), pàg. 154
  • El 1934, el demògraf, sociòleg i teòric feixista italià Corrado Gini va enviar una missió d’estudi a Lituània i a Polònia per tal d’estudiar els orígens d’una població, els caraïtes, i determinar el lligam que aquests podien tenir amb els jueus. L’origen exacte dels caraïtes és incert o, en tot cas, sotmès a dues hipòtesis no contradictòries: podrien ser els descendents de poblacions hebrees que havien passat per Turquia o de poblacions turques convertides al judaisme. En qualsevol cas, els caraïtes de Lituània, tan lluny del mar Negre, encara avui parlen una llengua derivada directament del turc.

    Joan-Lluís Lluís, «El caraïta, la llengua que va salvar jueus», dins A cremallengua. Elogi de la diversitat lingüística (Barcelona: Viena, 2011), pàg. 107

Tema de la setmana

Aquesta setmana us toca treballar a vosaltres i descobrir quin és el lligam que tenen els mots que hem anat enviant des de dilluns fins avui. Envieu la resposta a mots@rodamots.com; el primer que l’encerti guanya un exemplar de Borja Papa, de Joan F. Mira, i entre els altres encertants en sortejarem dos més. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

volteraestar lligat de peus i mans