lligall m

Definició

1  Conjunt de coses lligades juntes, especialment peces de roba o papers.

Van trobar diversos lligalls de cartes que havia rebut de la família.

2  Cosa que lliga o amb què es lliga.

Etimologia

De lligar, del llatí ligare, mateix significat.

Usos

  • La bibliotecària va fer girar el volant dels compactes del dipòsit. Es va obrir una passera estreta entre dos armaris i ens hi vam ficar. Ens envoltaven tones de música callada. Vaig jugar amb la metàfora macabra que algú fes girar el volant i que moríssim esclafats per la música de Garreta. Les carpetes que buscàvem ocupaven gairebé dues lleixes senceres del fons de tot. Hi havia una dotzena d’arxivadors grossos, negres o ennegrits, i quatre o cinc lligalls petits, mida octau, de vetes trencadisses color de fong.

    Jordi Lara, Una màquina d’espavilar ocells de nit (Barcelona: Edicions de 1984, 2008), pàg. 192
  • Arribà més personal militar i començaren a buidar calaixos. Fins i tot en una dependència tan anodina com era la seu dels despatxos del poder vençut, dels partits polítics i de les institucions, el desgavell urgia i es contagiava: cremar expedients, destruir arxius, eliminar qualsevol document que pogués caure en mans de l’enemic. La fumera dels lligalls de documents corresponia topogràficament als punts de la ciutat on l’abús de poder s’havia anat fent institució i costum.

    Valentí Puig, Barcelona cau (Barcelona: Proa, 2012), pàg. 102

Tema de la setmana

Aquesta setmana lliguem els mots amb llonganisses

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entortolligartenir melics per lligar