desgavell m

Definició

Desordre complet.

Divendres el desgavell de la Renfe va afectar prop de deu mil viatgers.

Etimologia

De gavell, ‘feix’; amb el seu pràcticament sinònim gavella, probablement del llatí cavellus, derivat de cavus, ‘conca formada amb les mans; feix d’espigues’.

Usos

  • D’una manera o d’una altra, jo em vaig fer el meu propi esquema: la Corona d’Aragó em resultava més simpàtica que la de Castella; no entenia com sant Vicent Ferrer havia imposat a Casp un Trastàmara castellà; Catalunya i el Regne de València tenien molt a veure i havien estat sempre més liberals i progressistes que la resta de l’estat, etc. Supose que també hi influïa el fet que mon pare sempre posara la seua família, valenciana, com a exemple de família humil però culta i treballadora, i la de ma mare, manxega, com un pur desgavell.

    Josep Vicent Marqués, Tots els colors del roig. Quasi unes memòries ideològiques (València: Tres i Quatre, 1997), pàg. 93
  • Ha de sortir de franc passejar-se per la muntanya i els pobles de pagès o anar amb el cotxe pel bosc, com si no fos de ningú? Les motos i els 4×4 poden anar allà on vulguin? Qui vigila els nostres rius? Qui autoritza les curses motoritzades i destructives? I com es poden prevenir els incendis amb aquest desgavell? Per què hem de pagar per circular per la ciutat i a fora sembla que no hi hagi llei que protegeixi res ni ningú?

    Emili Teixidor, «Guerra i guerres» (Presència, 4-10 d’abril del 2003)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Maria Mercè Jaime i Bruguera, de Sabadell 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no poder-ne tirar cap tros a l'ollacórrer l’andola