antany adv

Definició

1  L’any proppassat.

Antany la festa major va ser molt lluïda.

2  (p. ext.)  En temps passat.

Antany la gent no viatjava tant com ara.

Tenir molts antanys significa ser molt vell.

Etimologia

Del llatí ante annum, ‘abans de l’any’.

Usos

  • En aquest menjador, on no vam dinar mai, sempre hi filtrava, rere de les persianes, una llum febril, colonial. Us hauríeu cregut a Saigon el 1954, amb el mobiliari, els perfums de la França d’antany. Cuinaven amb els fogons a la moda d’abans, sense estalviar l’oli i ignorant l’ús de la nevera.

    Joan-Daniel Bezsonoff, Els taxistes del tsar (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 78
  • Potser un dels moments de més gran intimitat és aquell en què una persona s’enfronta amb l’escriptura. Quan rellegeixo pàgines mecanografiades de fa deu o vint anys, revisc profundament els sentiments que tenia en el moment de plasmar-los sobre el paper, els reconec com una cosa entranyable. La lectura d’antics escrits pot despertar-me la tristesa, el desconsol, l’angoixa, la por o l’enyor d’antany, i em torno a sentir afectada. Moltes d’aquestes pàgines les he perdudes; sóc una mica desordenada, gens metòdica, i sempre he pensat que el més important no són els papers, sinó el que he viscut, el que he après i el que he estimat.

    Maria D. Salat, Puntes i organdí. Memòries d’un temps que ja no hi és (Barcelona: Viena, 2010), pàg. 14

Tema de la setmana

Amb la tàpera de divendres passat vèiem l’expressió «l’any de les tàperes», que remet a un temps molt passat i imprecís. Aquesta setmana veurem altres paraules i expressions relacionades amb el pas del temps. Perquè el temps passa i les tàperes es maceren: dissabte farà 14 anys que fem rodar mots. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tàperal’obra de la seu