l’obra de la seu

Definició

Expressió que s’usa en frases fetes amb diversos verbs, sobretot ser i semblar (o parèixer), o bé amb valor comparatiu (ser com l’obra de la seu); es diu d’una cosa que triga molt a acabar-se, una empresa o feina que dura molt.

La construcció de la nova biblioteca sembla l’obra de la seu; hi treballen des de fa una pila d’anys.

La seva tesi doctoral és l’obra de la seu: no l’acaba mai.

Etimologia de seu

Del llatí sedes, -is, ‘cadira; residència; fonament’, derivat de sedere, ‘seure’. Tant seu com catedral provenen de mots llatins que signifiquen ‘cadira’ (cathedra ve del grec kathédra [καθέδρα], ‘seient’).

Usos

  • Quan les coses duren que no s’acaben mai més, és pertinent dir que allò «sembla l’obra de la Seu». Vostès no poden ni imaginar-se el temps que va durar l’obra de la seu de Girona. Descomptant que al pujol on s’ubica la catedral ja hi havia hagut successivament un temple romà dedicat a Venus, una mesquita, una església preromànica i l’església romànica, l’actual església es va començar el 29 d’abril de 1312 (aquesta primavera farà 700 anys!) i encara no està acabada (la porta dels Apòstols, per exemple).

    Jordi Vilamitjana, «L’obra de la Seu» (Diari de Girona, 13 de març del 2012)
  • Acabo de rebre carta vostra quan encara no us havia contestat la del mariner. Quan trigui a contestar-vos no en feu cas, és que tinc el cap a la borina, en aquest cas, en la Cecília [El carrer de les Camèlies]. Aquesta Cecília ja comença a semblar l’obra de la Seu. Quan us vaig veure a l’estiu tenia 120 pàgines gairebé definitives, ara de definitives en tinc 127 i és perquè ho vaig tornar a fer tot nou amb un guany positiu, evidentment.

    Carta de Mercè Rodoreda a Joan Sales, 19 d’octubre de 1964, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb el pas del temps

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

antanyl'any tirurany