estar lligat de peus i mans

Definició

Estar reduït a la impotència.

Està lligat de peus i mans, no pot prendre cap decisió.

Amb la hipoteca que ens van fer firmar, el banc ens té lligats de peus i mans.

Usos

 • Van rebre l’advocat mentre esperaven la policia, que s’havia de fer càrrec del cadàver, ja m’entendràs, es disculpava el metge a l’orella d’en Virgili, amb els infermers al davant estic lligat de peus i mans, n’he de donar part, aquestes coses s’acaben sabent i al capdavall rebríem tots, no hi fa res que sigui una pobra boja, deu tenir diners, propietats, algú les deurà heretar i llavors pensarien que… no, el va interrompre en Virgili, no té res, pobreta, ja fa molt de temps que va fer donació de tot el que tenia a la seva germana…

  Margarida Aritzeta, El verí (Valls: Cossetània, 2002)
 • Hem d’interpretar Mozart —com qualsevol altre mestre— segons les emocions que ens desperta la seva música, i ens hi hem d’enfrontar amb determinació, seguint els nostres impulsos íntims. És possible que ens equivoquem; així i tot, val més abandonar-se lliurement a l’emoció que sentir-se lligat de peus i mans per prejudicis que impedeixen de sentir-la.

  Pau Casals al llibre de Josep M. Corredor, Converses amb Pau Casals (Girona: Edicions de la Ela Geminada, 2012 [1967])

Tema de la setmana

La setmana passada us demanàvem que diguéssiu quin lligam tenien els mots que havíem enviat, però per a molts eren vuits i nous i cartes que no lligaven. Si voleu lligar caps, feu clic al primer enllaç. Aquests dies, mentrestant, veurem altres mots i expressions que tant poden lligar com deslligar. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “estar lligat de peus i mans”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: “have one’s hands tied”
  Captains were supposed to turn out pretty well every day with their strings, and Acton was not the sort of fellow to have his hands tied in any way.
  Acton’s Feud: A Public School Story by Frederick Swainson

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lligamentortolligar