Tres tutis per trobar

Qui s’anima a trobar els tutis?

 

 

Una G i una J juntes? Ui, que difícil, això! Doncs no us penseu: el tuti d’aquest rusc us sortirà fàcilment si penseu en la lletra d’aquella Jota marinera que canta la Maria del Mar Bonet, la que diu «vet aquí els vuit vents del món». El nostre és precisament el que hi rima.

 

 

 

 

El tuti d’aquest rusc és un mot transparent que, tot i així, té una etimologia ben curiosa. Els diccionaris afirmen que és una simple aglutinació, igual que passa amb el conegut quefer i el molt més desconegut quemenjar. El diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua encara en recull un quart exemplar, quedir, amb els exemples següents: Sempre s’ha portat bé, no han tingut mai un quedir d’ell. Armar o moure un quedir. Comporta’t com cal, no dones quedir.

 

 

 

 

Si l’hamburguesa va donar fama a la vila alemanya d’Hamburg i el frankfurt a la d’ídem, aquesta sortida de to vulgar que sovint també qualifica una obra literària de teatre sense solta ni volta, ha donat celebritat a la ciutat russa de la riba del mar Caspi (que de tota manera no li calia perquè ja era famosa per la pell). A partir d’ara encara ho serà més gràcies a ser l’únic tuti d’aquest rusc.

 

Font: Jordi Palou i Pau Vidal, El llibre del Paraulògic (Barcelona: Ara Llibres, 2022), pàg. 30, 50, 144

 

Les solucions, aquí sota:

 

 

 

1) migjorn    2) queviures    3) astracanada

 

Mot relacionat