queviures m pl

Definició

Coses de menjar.

Compreu queviures per a l’excursió.

S’havien acabat els queviures i començaren a passar gana.

Etimologia

De què i viure. Altres mots formats amb el mateix esquema (què seguit d’un verb) són quefer i quemenjar.

Usos

 • [Jerusalem, Pasqua de Resurrecció de 1886]  Per poc o res que valga, vull notar la tradició següent: Venint dels oficis del Sant Sepulcre avui, m’he adonat de que en totes les tendes de queviures, mores o cristianes, venien ous pintats de vermell. N’he demanada la raó, i em diuen que una volta los jueus donaren a uns nois uns quants ous per tirar a Jesucrist quan passaria; passà i els nois, a l’anar rebatre-li els ous, los trobaren pintats de color de sang, i, prenent-ho com un avís del cel, tots esglaiats los tornaren als jueus. La costum de vendre per Pasqua ous vermells beneïts diu que també se segueix en Itàlia i en altres bandes.

  Jacint Verdaguer, Dietari d’un pelegrí a Terra Santa (Barcelona: Proa, 1999 [1889]), a cura de Ramon Pinyol i Torrents, pàg. 77
 • El 26 de desembre de 1936 unes dones es manifesten a la plaça de Sant Jaume, aleshores de la República. La d’aquell dia de Sant Esteve fou la primera manifestació en contra de la política de recursos del govern. La vigília de Reis, n’hi ha una altra. L’aldarull és prou sonat perquè el president Companys rebi una delegació de dones que s’han manifestat pels queviures, en especial pel pa: preu elevat, baixa qualitat i mala distribució.

  Joan de Déu Domènech, La batalla de l’ou. De quan passàvem gana (1936-1939) (Barcelona: Pòrtic, 2012), pàg. 42

Tema de la setmana

A les botigues d’ultramarins i a les adrogueries hi ha queviures; aquests dies veurem altres mots relacionats amb les coses de menjar.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “queviures”

 1. Xavier — Barcelona

  El paràgraf seleccionat de “La batalla de l’ou” és un bon exemple de la divisió masclista de tasques familiars a l’època on s’ubica que encara perdura en moltes famílies. Convé no oblidar-ho si volem canviar les coses, però m’ha desagradat llegir això de bon matí. Hauria preferit algun altre exemple amb “queviures” que fos més positiu.

  Gràcies per la feina que feu cada dia!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ultramarinsmenjotejar