ultramarins m pl

Definició

Botiga de productes comestibles.

«I així, gràcies a en Colom, | hi ha tendes d’ultramarins, | tabac, patates, mulates | i psiquiatres argentins», fa la cançó «L’ou d’en Colom» de La Trinca.

Etimologia

D’ultramar, mot compost amb el prefix ultra-, del llatí ultra, que significa ‘més enllà’, ‘més que’, ‘en un grau excessiu’, i el nom mar, també del llatí mare, mateix significat.

Usos

  • El primer de febrer [de 1939] vam arribar al poble rossellonès del Voló, on ja ens esperava el filòleg Pompeu Fabra. Ell, acompanyat de la seva esposa i de les dues filles, faria de conductor de la nostra comitiva errant. Abans d’anar a sopar a una fonda, férem tots plegats una volta pel poble. Aturats com criatures davant de l’aparador d’una botiga d’ultramarins, plena de paneres de fruita i verdura, vaig sentir una veu darrere meu que deia: «Oh! Patates! I sense haver de fer cua!». No n’hi havia per a menys: en qüestió de mesos, el pa i les patates havien esdevingut tot un luxe, a Barcelona, una delicadesa a l’abast de ben pocs. Tot i que aquella exclamació havia estat pronunciada per riure, ningú no ho va fer.

    Elvira Elias, Una senyora de Barcelona (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012), pàg. 99
  • Estava treballant la Lolita un dia i entra per la porta un comercial venent pollets. La botiga era una botiga d’ultramarins on es venia de tot, des de detergent fins a ous i una de les coses que venien eren pollets. I qui era aquest comercial que els venia aquests pollets? Doncs era un senyor que venia de Barcelona i que tenia 25 o 26 anys. I venent pollets, va conèixer la meva mare.

    Montserrat Nebrera a Sempre hi ets. Els polítics catalans parlen dels seus pares, d’Adam Martín Skilton (Badalona: Ara Llibres, 2010)

Tema de la setmana

Noms de botigues (alguns en perill d’extinció o directament extingits, com el d’avui)

Enllaços

Un comentari a “ultramarins”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vetesifilsqueviures