terratrémer v

Definició

La terra, tremolar.

Etimologia

De terra i trémer, ‘tremolar’, mot que, segons el Diccionari de Marià Aguiló i Fuster (Palma 1825-Barcelona 1897), hauria usat o fins inventat Jacint Verdaguer en la seva obra, tot i que no sabem ben bé on. De la mateixa arrel prové terratrèmol, del llatí terrae trĕmor, ‘tremolor de terra’.

Usos

  • Hi ha paraules compostes molt expressives. En aquest rusc [e+agmrtz] hi trobem la poètica terratrémer (el fet de tremolar la terra a causa d’un terratrèmol), però en català en tenim moltes més, com ara caragirat, esquenadret, ullprendre o migpartir. Algunes no tenen gaire bona salut. Les recuperem?

    Agnès Rotger Dunyó i Jordi Palou, Tutis per a tothom! (Barcelona: Ara Llibres, 2023), pàg. 37
  • Tota la nit el trepidar del bombardeig féu terratrémer la muntanya. La grava es desprenia del trespol i de les parets de la gruta, i amenaçava de deixar-vos engravats en aquell cementiri improvisat. Et petaven les dents i fremies convulsivament.

    Ramon Macià i Alegret, En temps primer. Encara neixen dies (Valls: Cossetània, 2000), pàg. 81

Tema de la setmana

Després de l’èxit del Llibre del Paraulògic, fa unes setmanes va arribar a les llibreries Tutis per a tothom! (Ara Llibres). Com que jugar al Paraulògic i aprendre paraules noves són processos paral·lels i que es retroalimenten, aquests dies veurem algunes paraules que trobem (i aprenem o rememorem) en aquest nou llibre.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tutigiragonsa