esquenadret -a adj

Definició

Gandul, que no treballa ni li interessa treballar.

Etimologia

D’esquena i dret. Esquena prové del germànic skina, ‘barreta de fusta o metall, espinada‘, antigament ‘espinada, columna vertebral’.

Usos

  • Sóc antic alumne dels jesuïtes, com Marqués, Cucó, Aracil, Ninyoles, Eliseu Climent i, fins i tot, Valerià Miralles. Me’n van expulsar per ser un gos esquenadret. Amb tot, el punt més estimulant dels jesuïtes eren els viatges d’anada i tornada al col·legi.

    Ferran Torrent entrevistat per Vicent Martí (El Temps, 24 de febrer del 1986)
  • De les antigues muralles, en quedava la torre de l’angle sud-est, que era rodona, alta i esvelta com una dona ben casada. La torre, però, per fer més dret un carrer, fou tirada a terra, i això fou la mort del vell establiment. Amb ella va desaparèixer un dels racons més concorreguts del poble, sobretot a l’hivern, ja que la torre, en unir-se amb el pa de paret de la muralla, feia una mena de concavitat que era molt abrigada. Quan feia tramuntana, els ganduls del poble es reunien a xerrar en el recés torrat. Es formava una mena de conclave d’esquenadrets i de cínics i de vegades s’hi trobava refugiat algun venedor ambulant que va de poble en poble, algun adobaparaigües, d’aquests que porten una caixa de fusta i una olla a la mà que regalima un suc negre tot al llarg de la carretera per on van passant.

    Josep Pla, El quadern gris, 5 de maig de 1918

Tema de la setmana

Mots compostos amb parts del cos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

galtaplè -enacalafat