calafat m

Definició

1  Persona que té per ofici de calafatar o tapar les juntures de les taules dels vaixells i de les embarcacions menors de fusta i cobrir-les després amb una capa de brea a fi d’impedir el pas de l’aigua. També es calafaten els recipients (com ara les bótes), les carrosseries, les cobertes, etc.

2  (per ext.)  El qui construeix embarcacions de fusta.

També: calafatador

Etimologia

Probablement de l’àrab qálfat, mateix significat, d’origen incert, possiblement del llatí vulgar calefare (calefacere), ‘escalfar’, a causa de la fosa del quitrà amb el foc per a l’operació de calafatar.

Usos

 • I al dic? Oh, els calafats!
  Tot el Port se n’enjoia
                      car piquen amb ressò
  i es diu si neix un peix a cada cop que donen
  — peix cua daurada, blau d’escata pertot.

  Joan Salvat-Papasseit, «L’ofici que més m’agrada» (Óssa menor, 1925)
 • Sense estar al cas, amb prou feines algú hauria sabut trobar la solució del trencaclosques i compondre, destriant els fragments blaus dels vermells i del blanc brut que els envoltava, el nom del déu Neptú amb què la vídua Salleres, després d’un Júpiter i un Mart, havia prosseguit la saga mitològica iniciada amb l’efímer Polifem del temps de la guerra del 14. A conseqüència dels canvis comportats per la guerra i la col·lectivització de les mines, Júpiter va transformar-se en Lenin, Mart en Llibertat i sobre les lletres del Neptú cobertes amb una mà insuficient de blanc, un calafat entusiasta però maldestre pintà amb vermell el nom de Carles Marx.

  Jesús MoncadaCamí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)

Tema de la setmana

Per si algú fa massa ponts i s’oblida de treballar, aquesta setmana veurem uns quants noms d’oficis. Aquí en trobareu més.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esquenadret -ablanquer -a