pudor f

Definició

Mala olor.

Se sent pudor de fems, de suor, de socarrim. La cort dels porcs fa pudor.

Etimologia

Del llatí putor, -oris, mateix significat, diferent de pudor, -oris, amb d, que ens ha donat també el mot pudor però en un sentit diferent, el de ‘sentiment de reserva; timidesa, vergonya’ (i de gènere masculí, a diferència de la pudor ‘mala olor’).

Usos

  • Per fi, ens vam poder encabir en un vagó que feia pudor de pixums i suor de peus. Algú duia un transistor que tocava una cançó cridanera, ho recordo molt bé perquè me l’entaforava dins de l’oïda. Tot entatxonat vaig pujar-hi amb la nena als braços, la Maria volia dur el sarró amb les truites i les octavetes. Jo només patia de pensar què passaria, si el sarró s’obria i s’escampaven els papers. La nena portava la pala i la galledeta i preguntava sense parar, i la mama?

    Montserrat Roig, L’òpera quotidiana (Barcelona: Planeta, 1982)
  • Conta la llegenda que, en examinar-se [Gabriel] Ferrater precisament amb Badia i Margarit per obtenir la llicenciatura en Filosofia i Lletres un matí d’hora, la d’havent acabat la missa, diu que en Badia, acomplert l’examen, oral, va comentar: «He examinat en Ferrater. Quina pudor d’alcohol que feia!»; i que en Ferrater, si fa no fa a la mateixa hora, comentava: «M’ha examinat en Badia. I feia una pudor d’hòstia!».

    Ramon Barnils, «Gabriel Ferrater» (El Temps, 13 d’abril de 1992)

Tema de la setmana

La setmana passada acabàvem una sèrie de mots tàctils amb amanyagar i un fragment de l’esplèndid poema «Falconeria», de Narcís Comadira, que hem penjat aquí i que comença amb versos flairosos: «Ara sóc un falcó i sobre la mà m’aferro | del meu senyor. Respiro l’aire net del matí | i l’olor del vellut i les martes, la suor dels cavalls, | el fenc petjat, els vapors | que pugen de la terra.» Del tacte passem a l’olfacte, doncs, amb la particularitat que les paraules que veurem aquesta setmana fan referència a flaires no gaire agradables (totes utilitzables en sentit figurat, naturalment, on ens poden ser ben útils).

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “pudor”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amanyagarfetor