fillada f

Definició

Conjunt dels fills d’algú.

En Toni i la Núria tenen una bella fillada, els hem trobat tots a la vora del riu.

Etimologia

De fill (del llatí fīlius, mateix significat; més mots de la mateixa família són afillar, afiliat, fillol i filial) amb el sufix -ada (del llatí -ata, que significa, entre altres coses, ‘conjunt o gran quantitat de’: gentada, costellada, estelada).

Usos

 • Jo faig els versos per l’espòs,
  que me’ls acull com la fillada
  que fos sortida del meu cos
  i molt de mi hi hagués posada.

  Clementina Arderiu, «Cançó» (1917), dins Jo era en el cant. Obra poètica completa 1913-1972 (Barcelona: Edicions 62, 2013)
 • Aurora Bertrana era filla d’una família tradicional de Girona i va créixer en un ambient profundament conservador. «Mentre el pare lluitava sense èxit per mantenir la fillada, la mare ens preparava a fer de senyoretes pobres amb dignitat […] a brodar, fer puntes de coixí, fer ganxet», explica a les seves Memòries. Que una dona es dediqués a la literatura era llavors inconcebible: «És més deshonrós per a una dona escriure que fer altres disbarats», deia Víctor Català a Joan Maragall en una carta arran de l’escàndol de Drames rurals (1902).

  Marta Pasqual, «Aurora Bertrana, viure i escriure a contracorrent», postfaci a Tres presoners (Barcelona: Club Editor, 2017)

Tema de la setmana

Mots que designen conjunts

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fullaracafillet -a