estelada f

Definició

Conjunt dels estels del firmament.

També: estrelada (valencià)

Usos

  • Era una veu ronca, plena de fermesa i d’autoritat, que féu callar tot seguit l’animal. Sense aquells lladrucs eixordadors, la Sara se sentí més valenta i es va atrevir a atansar-se una mica més. Retallant-se contra la pàl·lida llum de l’estelada va poder veure la figura imponent de l’home, aguantant pel collar la bèstia que no parava de moure’s neguitosa. En veure-la ell va deixar anar una gran riallada.

    Mercè Canela, Els set enigmes de l’iris (Barcelona: La Galera, 1984), pàg. 30

Tema de la setmana

Recordeu les classes de gramàtica? Ens deien: «Un nom col·lectiu és aquell que, estant en singular, designa una pluralitat d’elements». La setmana passada en vam trobar uns quants: arbreda (conjunt d’arbres) i brancam (conjunt de branques). Oimés: si una baga és un bosc ombrívol i un bosc aplega arbres, se’n dedueix que també és un nom col·lectiu, com també ho seria una boscúria. Total, que si la setmana passada haguéssim plantejat un d’aquells enigmots que fem de tant en tant, ho tindríem fàcil. Quin mot no encaixa amb els altres i per què? Doncs lignina, perquè és l’únic que no és un nom col·lectiu. Aquests dies trobarem uns quants mots més d’aquests que designen conjunts de coses.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brancamvelam