boscúria f

Definició

1  Bosc gran i dens.

2  Espessor d’un bosc

Usos

  • Filla de les muntanyes, ¿qui t’ha plantada aquí a la vora d’un passeig i enmig de l’eixamplament de la ciutat? Ben segur que ningú. Ets un record de les antigues boscúries que baixaven del Tibidabo, una borla del seu mantell de setí verd que arribava fins a prop de la mar. La Providència t’ha deixada enmig de la nova Barcelona per recordar-li que fou un prat, com los empresaris de les vies fèrrees deixen un monturull de terra de cada desmunt, com a testimonis de la feinada feta, que diu als viatgers: mireu aont érem i aon som.

    Jacint Verdaguer, «L’alzina del passeig de Gràcia» (La Veu de Catalunya, 10 de juny del 1903), dins Prosa (Barcelona: Llibreria Catalònia, 1936), pàg. 111
  • El Corbo, per al qual cap boscúria no tenia secrets ni era prou espessa per a barrar-li el pas, guiava els caçadors. Ell, amb la seva còrpora minsa, obria un trepanal que de seguida engrandia el Cisteller, el més corpulent de la colla. Tots desfilaven darrera d’ell, en un mutisme suspecte. Diria’s un escamot d’indis guerrers disposant-se a sorprendre un enemic confiat.

    Prudenci Bertrana, L’hereu (Barcelona: Llibreria Catalònia, 1931)

Tema de la setmana

Divendres ens hi posàvem fulles i aquesta setmana hi posarem la resta: veurem mots relacionats amb els arbres. Enguany l’agència de Medi Ambient de l’ONU havia endegat una campanya per plantar mil milions d’arbres durant el 2007. Aneu a saber si l’objectiu s’està assolint o no, perquè per una banda en planten i per l’altra els talen, però aquí aprofitarem l’avinentesa per plantar uns quants mots arboris.

Nota especial sobre l’arreplec de virolla: AVUI ACABA LA CAMPANYA!! Encara podeu contribuir-hi, doncs, si no ho heu fet. Alguns subscriptors heu fet donatius però no ens heu enviat les vostres dades. Tots els que ens han passat les seves dades (fins ahir) han rebut un missatge de confirmació del seu donatiu. Si no heu rebut aquest missatge, és que no ens consten les vostres dades (l’e-mail, per començar). I si no sabem qui sou, no us podem enviar cap llibre o disc (en cas que hagueu fet un donatiu de més de 18 euros) ni podeu participar en el sorteig de 5 llibres i discos que farem dimecres entre tots els que hagin fet un donatiu de qualsevol import inferior a 18 euros (perquè no tenim manera de localitzar-vos). Uf, que complicat que és això. En tot cas, MOLTES GRÀCIES a tothom per contribuir-hi i per seguir-nos la veta, i tranquils que a partir d’ara ja no us donarem més la tabarra amb la virolla fins a la propera campanya, d’aquí a un any o any i mig o aneu a saber.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posar-s’hi fullesarbreda