fillet -a m i f

Definició

Infant, nen (menorquí).

Seré més bon fillet perquè l’any que ve els Reis em duguin més coses.

També: fiet -a (que és com se sol pronunciar)

Tenim dos fiets i dues fietes.

Va rompre a plorar com un fiet petit.

Un fillet o filleta del cel és un nadó.

Hem tingut un fillet del cel.

Usos

 • Per aquella acadèmia vam passar molts fillets i filletes de Ciutadella, encara que també hi anaven joves i adults. La majoria ens hi apuntàvem per passar l’estona, però alguns tenien la intenció de traure el títol de Mecanografia Moderna per prosperar a la feina entrant, per exemple, a l’escrivania d’una fàbrica de sabates.

  Esperança Camps, «Mecanografia Viena» (Caràcters, núm. 61, tardor 2012)
 • —Que la veus, que bonica? Que n’havies vist cap mai de tan bonica?
     L’oncle Clement reia, satisfet, com si allò, aquella filleta, fos la cosa més ben feta que hagués fet en tota la seva vida. Jo no n’havia vist cap mai de tan bonica, de filleta, pel sol fet que no n’havia vista cap ni una; era la primera filleta acabada de néixer que veia i la veritat és que em vaig fixar més en el bressol, que semblava una barca com la que volia fer jo amb la canastra, i en el núvol de seda que la cobria, com si allò que en deien de la cosineta, que era una «filleta del cel», fos una veritat literal i hagués arribat a la terra amb un tros de núvol enganxat a la barca.
     —Que és veritat, que ve del cel?
     —I tant!

  Pau Faner, El mal de la guerra (Barcelona: Proa, 2013)

Tema de la setmana

Aquesta setmana hem anat a Menorca i n’hem arreplegat uns quants mots. Això no vol dir que no s’usin també en altres bandes, però potser amb sentits una mica diferents.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

filladabetzèrria