betzèrria f

Definició

Afició, dèria (menorquí).

Densians [D’ençà que] té es cavall du una betzèrria a qualcar-hi [cavalcar-hi].

També: bitzèrria

Etimologia

El DCVB a betzèrria només diu ‘Ràbia forta i tenaç (Mall., Men.)’, amb les variants betzaria i betzèria, i a l’etimologia diu «sembla de la mateixa família dels mots italians bizza ‘ràbia’, bizzoso ‘rabiüt’, bizzarro ‘rabiüt’ (<cast. bizarro), procedents del basc bizar, ‘barba’», però Joan Coromines al DECH qüestiona aquesta possible etimologia.

Usos

  • Tot i que som nat a Maó, som un ciutadellenc que fa d’estucador per tradició familiar. Des que era petit, record que em cridaven l’atenció les paraules més genuïnes de Menorca, que, primer, em xocaven molt; més d’al·lot, m’encuriosien, i, ara que som més que granat, són la meua betzèrria.

    Francesc Riudavets, Espigolant. Una aproximació al lèxic de Menorca no recollit al Diccionari Alcover-Moll (Maó: Institut Menorquí d’Estudis, Consell Insular de Menorca, 2018)
  • Vull agrair a la meua família la paciència que han tingut durant aquests anys d’aguantar la meua betzèrria i l’escamparel·la de llibres, papers, llibretes i apunts. A totes les persones que, sovint sense saber-ho, m’han donat a conèixer paraules, m’han explicat el seu significat o m’han aclarit dubtes.

    Francesc Riudavets, Espigolant, pàg. 26

Tema de la setmana

Paraules menorquines

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fillet -aperpeny