engegar a rodar

Definició

1  Desentendre’s d’algú o d’alguna cosa, no voler-ne saber res.

Si es posa impertinent l’engegarem a rodar; que no ens amoïni més.

Quan estic nerviosa ho engegaria tot a rodar.

2  Malmetre, fer malbé, espatllar.

Després d’aquella enrabiada, va engegar la feina a rodar.

Tenia un bon negoci, però en poc temps el va engegar a rodar.

Usos

 • El que havia passat, però, amb la Judit de Serrasolses, l’única xicota de debò que havia tingut en Jordi, els havia sabut un bon greu, perquè ja els veien casats, només ells se saben el disgust que van tenir quan, al cap de tres anys llargs de festeig intensiu, els van dir de cop i volta que havien acabat i fora, la primavera passada ja va fer dos anys i tot encara segueix igual, en Jordi sense xicota nova, la Judit sense substituta. Cansat de portar-la a dinar i sopar molts dissabtes i diumenges, tip d’emportar-se-la de vacances cada Nadal i cada estiu, a veure, Ramon, si fan Pasqua abans de Rams, aquesta canalla, a la neu, a la platja i a tot arreu, fins i tot a Menorca i Andalusia, un vespre del mes d’octubre, se’n recorda com si fos ahir, es van presentar capcots i tristos a la cuina de Can Montalà i, després de demanar-los que s’asseguessin a l’escon perquè tenien una cosa molt important a dir-los, els van ventar la mala notícia. La seva mare havia pensat de sobte en un embaràs imprevist, de manera que se li escapà una mirada tan instintiva com ràpida a la panxa llisa de la Judit, però no estava embarassada, senzillament ho deixaven, engegaven a rodar tres anys de festeig ininterromput.

  Antoni Pladevall, La papallona negra (Barcelona: Columna, 2009)
 •    —Tan malament estan les coses?
     —Pensen tancar la revista.
     —I això és la fi del món?
     —Hi ha més coses, ja saps, la família… De vegades et venen ganes d’engegar-ho tot a rodar.
     —Mi-te’l aquest; així, tan fàcilment? Doncs sí que us agafen aviat, ara, les neures. Escolta, no deus haver vingut a plorar-me, perquè si és així t’has equivocat de porta, germà.

  Jordi Sierra i Fabra, L’estel del matí (Barcelona: Cruïlla, 1995), pàg. 126

Tema de la setmana

En enviar fa uns dies l’expressió cagada, pastoret! vam veure que la fèiem servir ‘per a indicar que hom ha engegat a rodar un negoci, ha fet un disbarat, etc.’; la Rosa Castells de Lleida ens va suggerir que algun dia féssim rodar (sense engegar-la) l’expressió que veiem avui. Feina feta no fa destorb.

Temes i etiquetes

Un comentari a “engegar a rodar”

 1. Josep Andrés

  Si no vaig errat, eixe rodar fa referència a l’acte de rodar la sénia un animal. Per València diem enviar en comptes d’engegar i l’expressió enviar a rodar –que s’aplica tant per a coses com per a persones– conviu, però aplicada només a algú, amb la d’enviar a menar i també la imperativa vés i mena! quan estem farts d’algú després d’una discussió en què l’altre no vol atendre’s a raons. Menar té el mateix valor de rodar la sénia un animal.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amoïnarespolsar-se