fer Pasqua abans de Rams

Definició

Esperar un fill abans de casar-se. Per extensió, anticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú.

Diuen que els van fer casar perquè havien fet Pasqua abans de Rams.

Etimologia de pasqua

Del llatí pascha (grec paska), d’una variant de l’hebreu pesah, ‘pas, trànsit’, commemoració de l’èxode, a través del llatí vulgar pascua, influït per pascuum, ‘pastura’, a causa de l’àpat ritual.

Usos

  • Hi ha moltes més mares que filles i això vol dir que hi ha moltes filles sense marit en perspectiva que no acudeixen al sant siga perquè elles mateixes no tenen ganes de casar-se siga perquè han perdut la fe en els prodigis celestials, les que vénen a caminar per elles són les mares, segur que a les mares els va anar bé la intercessió quan eren joves i ara la demanen amb la mateixa fe per a les filles, casar-les bé i descansar, gloriós Sant Nicolau que trobe nòvio la filla que siga bon xic i treballador, que no facen Pasqua abans de Rams que es case de blanc i per l’església que no es case pel jutjat, i ai! si el xic poguera ser de casa bona i guapo.

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989; reeditat per Proa, 2005), pàg. 178

Tema de la setmana

Locucions d’origen religiós

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enmig de les Pasqües vénen les basquesestar content com unes pasqües