fer Pasqua abans de Rams

Definició

Esperar un fill abans de casar-se. Per extensió, anticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú.

Diuen que els van fer casar perquè havien fet Pasqua abans de Rams.

Etimologia

pasqua — Del llatí pascha (grec paska), d’una variant de l’hebreu pesah, ‘pas, trànsit’, commemoració de l’èxode, a través del llatí vulgar pascua, influït per pascuum, ‘pastura’, a causa de l’àpat ritual.

Usos

  • Hi ha moltes més mares que filles i això vol dir que hi ha moltes filles sense marit en perspectiva que no acudeixen al sant siga perquè elles mateixes no tenen ganes de casar-se siga perquè han perdut la fe en els prodigis celestials, les que vénen a caminar per elles són les mares, segur que a les mares els va anar bé la intercessió quan eren joves i ara la demanen amb la mateixa fe per a les filles, casar-les bé i descansar, gloriós Sant Nicolau que trobe nòvio la filla que siga bon xic i treballador, que no facen Pasqua abans de Rams que es case de blanc i per l’església que no es case pel jutjat, i ai! si el xic poguera ser de casa bona i guapo.

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989; reeditat per Proa, 2005), pàg. 178

Tema de la setmana

Locucions d’origen religiós

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enmig de les Pasqües vénen les basquesestar content com unes pasqües