Enigmot XXVII: desllorigador

Rodamotaires del món,

Hem començat l’any rodamòtic amb un enigmot: els subscriptors i lectors havíeu de trobar quin era el tema de la setmana. Quina feinada! Què tenen en comú els cinc mots enviats de dilluns 11 a divendres 15?

post · ble · test · matalot · envit

Els primers tres dies, sobretot dimarts i dimecres, vam rebre dotzenes de missatges amb la resposta més que previsible que el tema de la setmana eren monosíl·labs. Efectivament, post, ble i test són monosíl·labs, i alguna vegada hem dedicat els mots de la setmana a aquest tema (aquí trobareu la majoria dels monosíl·labs que hem enviat fins ara, que són una bona colla).

Però aviam: no us sembla que seria un tema massa fàcil per proposar-vos que l’endevineu? Patapam, el mot de dijous (matalot) va tirar per terra aquesta hipòtesi (i dijous només vam rebre set respostes —per comparació a la setantena rebuda els tres dies anteriors—, dues de les quals encara insistien en el tema dels monosíl·labs!).

Dijous mateix vam rebre la primera resposta correcta, de Rosa Castells. Va, per no fer-vos gruar més us la reproduïm:

Em fa l’efecte que els mots d’aquesta setmana apareixien tots en les definicions dels que vau enviar l’última setmana de l’any. El matalot d’avui em sonava molt i no sabia de què fins que hi he caigut: ens el vam trobar en la definició de llitotxa! (una altra paraula que no havia sentit mai, ja esteu una mica raros últimament, eh?). D’això em sonava. Després he vist que ble apareixia en la definició d’atxa, test en la de torratxa (que és com en diuen dels tests a Osona o a Girona) i post també en la de llitotxa: “llit fet amb quatre posts, sobre un banc, una caixa, etc., per a dormir-hi el matalot, un mosso, etc.” O sigui que suposo que el mot de demà serà mosso, ciri, torxa, ratlla, envit… qualsevol de les paraules de les definicions d’aquella setmana.

Efectivament, envit! (mot que apareixia en la definició de catxa: «En un joc d’envit, fet d’apostar com si hom tingués un bon joc sense tenir-lo»). Hem de dir que devia ser un enigmot difícil de desentrellar perquè aquesta és l’única resposta correcta rebuda entre vora cent missatges. Potser si l’haguéssim fet en dues setmanes consecutives hauria estat més evident la relació entre els mots d’una setmana i els de la següent, però amb les vacances de Nadal entremig sembla que els mots de la setmana anterior (la de l’última de l’any 2020 en què vam enviar mots, és a dir, del 14 al 18 de desembre) s’han perdut en el forat negre de la desmemòria. I una mica de memòria és el que calia per resoldre aquest enigmot! Fixar-s’hi i recordar.

Val a dir que el tema d’aquest enigmot ens el van donar un parell o tres de missatges rebuts aquella setmana de lectors que ens demanaven què volien dir matalot o envit o que ens suggerien dedicar el mot del dia a la humil post de planxar. I és que de vegades ja passa, això, que les definicions d’algunes paraules ens fan anar a furgar en el diccionari a la recerca d’altres paraules que no havíem sentit dir mai…

Hem de fer constar que podríem considerar correcta també aquesta resposta, de Lourdes Sala, de Barcelona:

Fins dimecres pensava que el tema eren monosíl·labs, però dijous i divendres vau afegir a la sèrie dues paraules amb més d’una síl·laba. L’únic que hi trobo és que si les descomponem en síl·labes, totes són també paraules monosil·làbiques amb sentit: MA (o MÀ) · TA · LOT, EN · VIT.

Com que tenim un parell d’exemplars més d’El futur del català depèn de tu que havíem de sortejar entre els altres encertants, en no haver-n’hi més fem el sorteig entre tots els participants, independentment de la resposta que hagin enviat.

Els altres dos guanyadors, doncs, són Marta Vilaró de Vic i Daniel Simon de Barcelona. L’enhorabona!

Va, el pròxim enigmot el farem més fàcil! Moltes gràcies a tothom per seguir-nos i llegir-nos, sobretot als qui participeu en aquests saraus i també als seguidors del compte que tenim a can Twitter, que justament la setmana passada va passar dels 10.000 seguidors!

Salut i mots,

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 18 / gener / 2021

 

Els cinc mots del concurs
http://mm.rodamots.cat/m/660/

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-gener-2021-bases/

Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat