test m

Definició

Vas de terrissa o d’altres materials, generalment de forma de con truncat amb la boca més ampla que el fons i un forat ordinàriament al mig d’aquest, el qual, ple de terra, serveix per a criar-hi una planta.

Tenia el balcó ple de testos amb clavellines.

Els testos s’assemblen a les olles · Un test amb roba estesa, per Vir Palmera

Etimologia

Del llatí testu (neutre indeclinable), ‘tapadora o vas de terrissa’, en català medieval ‘crani’ (d’on testa).

Usos

  • M’ha dit que des de feia uns anys les coses havien canviat molt i que la imatge de Jack Lemmon destrossant els testos de casa seva (a Days of wine and roses, exacte!, és com si m’hagués llegit el pensament) a la recerca d’una ampolla de whisky, allò ja havia passat a la història.

    Lluís Maria Todó, L’últim mono (Barcelona: Club Editor, 2015), pàg. 153
  • La noia té, al balcó, un test amb un gerani. No se li fa, la flor és escassa i poc viva, d’un vermell pansit. Ha comprat l’adob que li han recomanat, l’ha barrejat amb terra bona. Inútilment.
       Des de la terrassa vaig descobrir, fa dies, que a la casa del costat havia nascut una planta, i no pas en cap test, sinó a la juntura de dues lloses del terrat.

    Josep M. Espinàs, Una vida articulada (Barcelona: La Campana, 2013)

Aquesta setmana: enigmot

Per variar una mica, el tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. El primer subscriptor que envia la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya El futur del català depèn de tu, de Carme Junyent, gentilesa de La Campana. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

blematalot