ble m

Definició

Cordó, cinta, feix de filaments combustibles que es posa a l’interior dels ciris, candeles i bugies, o en el bec dels llums d’oli, de petroli, etc. (on s’amara de líquid combustible) i que fa que es mantingui la flama encesa.

2  Floc de cabells que pengen.

Etimologia

Probablement d’un cèltic pirinenc bledino-, derivat del cèltic bledio-, ‘llop’, herba blenera, que per les seves llargues fulles, usades com a ble, rep en moltes llengües el nom de ‘cua de llop’.

Usos

  • En Jaume va aprofitar que el ble del quinqué no pujava: va establir una petita lluita mecànica, mena de feina que l’apassionava, per obrir un llarg parèntesi.

    Avel·lí Artís-Gener, Les dues funcions del circ (Barcelona: Proa, 1966), pàg. 49
  • Jo el mirava per la fineztra i li tirava un petó amb la mà, i un eztiu no va tornar perquè van dir que z’havia promèz a Barzelona. I zi m’agrada d’haver vingut a zervir a Barzelona éz perquè penzo que potzer el trobaré i li podré eztirar el ble de cabellz que zempre li queia damunt el front i que era una coza que a ell li agradava molt que li fez. I ara ja ho zap tot. Per la feina em penzo que li agradaré: zóc molt neta i menjo a miquez com un ozell. De malalta no n’eztic mai. Tot el que em pazza éz que a l’hivern zi no m’abrigo bé m’encoztipo. Només tinc el mal de zer una mica papizzota. Ze’m quedarà, oi?

    Mercè Rodoreda, «Zerafina», dins La meva Cristina i altres contes (1967)

Enigmot

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya El futur del català depèn de tu, l’últim llibre de Carme Junyent, gentilesa de La Campana. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posttest