testa f

Definició

Cap d’una persona o d’un animal.

Ha caigut i ha pegat de testa.

Etimologia

Del llatí testa, ‘petxina; closca; teula; rajola; vas de terrissa’, en llatí tardà ‘crani; cap’.

Usos

 • La família, provinent de l’avi, guardava —i les havia col·locades al jardí— unes escultures dels tallers d’Atenes. Les col·locaren en llocs impensats i sorprenents. Tot ho devorava la selva i els arbusts malignes. Sobre un pedestal descansava la testa de marbre de Julià l’Apòstata, amb un dístic gravat, dirigit al gran amic Llucià, besavi pagà de Kosmas:
       Si et faig un tort enviant-te lletres contínuament
       paga’m amb la mateixa moneda, i escriu-me.
  En sortir, tancà el cancell. Estigué encara mirant una estona, des de fora. On eren aquells temps? Tots aquells éssers estimats ja eren morts, excepte en el record. Pensà que, ben aviat, no hi hauria ni tan sols records.

  Joan Perucho, Les aventures del cavaller Kosmas (Barcelona: Planeta, 1981)
 • La característica essencial de la màgia és el secret. Per això adopta també el nom d’ocultisme, per allò que té d’amagat. Si la màgia no fos secreta no seria màgia, i per aquesta raó hom sent una instintiva malfiança a les preteses divulgacions de llurs secrets en congressos i col·loquis. Sigui com sigui, els historiadors de la màgia han remarcat el nostre país pel fet que el monjo francès Gerbert hagués estudiat a Ripoll i esdevingut papa l’any mil (l’any de la fi del món) amb el nom de Silvestre II essent alquimista i posseïdor d’una esgarrifosa testa artificial que parlava amb veu cavernosa per les estances de palau.

  Joan Perucho, Teoria de Catalunya (Barcelona: Edicions 62, 1985)

Tema de la setmana

Joan Perucho

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

alegroisfresseig