matalot m

Definició

Mosso d’hostal.

També: matelot. És un ofici antic, ja que era sobretot l’encarregat de tenir cura de les bèsties dels traginers i caminants. Segons El parlar del Pallars, de Pep Coll, un matalot també és un «individu beneit, corpulent, però curt de gambals». Segons Paraules en xarxa, de Juli Jordà, és una «persona grossera i amb poc trellat». Segons Món rural. Mots que es perden, de Josep Espunyes, figuradament és un «sapastre»: Mira que ets matalot, Cebrià. De cada cosa que fas bé, dues les fas malament.

Etimologia

Del francès matelot, ‘mariner; company’, i aquest, d’un neerlandès mitjà maatgenoot, matenoot, mattennoot, compost de maat, ‘company’, o mate, ‘menjar’, o matte, ‘estora’, i noot, ‘company’.

Usos

  • El Miqueló era l’hereu de cinc germans, l’únic que vivia a casa. Els altres quatre els havien anat repartint a mig esquerar,* tot just quan començaven a ser bons per a alguna cosa. El segon, de matalot a Puigcerdà, amb pocs quartos a la bossa, però menjat i vestit, que això era el que comptava. I les mosses, que tenien més sortida, de mainaderes, criadetes sense sou, però que els amos deien que les ensenyaven.

    *Esquerar és ‘criar, nodrir’; «Havien marxat a mig esquerar»: just quan començaven a ser bons per treballar els col·locaven en algun lloc; sortir del niu.

    Felip Vendrell, Històries de l’amor pagès: costums i usos amorosos dels pagesos catalans (Barcelona: Grata, 1997)
  • Davant de la fonda on posava deixà la bèstia en mans del matalot que sortí a rebre’l i, sense treure’s la pols, sense esmorzar com de costum, va ficar-se per entre la munió de gent que feia un formiguer dels carrers de la ciutat aquell dia de fira.

    Josep Pous i Pagès, La vida i la mort d’en Jordi Fraginals (Barcelona: Edicions 62, 1985 [1912])

Aquesta setmana, enigmot

El tema d’aquesta setmana l’heu de trobar vosaltres! El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya El futur del català depèn de tu, el darrer llibre de Carme Junyent, gentilesa de La Campana. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu aquí les bases completes de participació.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

testenvit