trellat m

Definició

1  Judici, enteniment per al govern i direcció d’un afer.

La gent que té trellat no fa eixes coses.

2  Raó, fonament lògic, clarícia.

Això que em contes, quin trellat té?

3  Profit, resultat pràctic d’una acció, d’un esforç.

Quin trellat en trauràs, de tot això?

no traure trellat: no tenir sentit

Etimologia

Variant d’entrellat, del llatí trĭchĭla ‘emparrat, teixit de tiges embrancades’, com l’antic i dialectal trellat ‘còpia; raó o fonament lògic; profit d’una acció’.

Usos

 • Un dia li preguntaren sense embuts de banda de qui estava ell, i ell contestà, mirant la punta del cigar i tirant el cap enrere: «No em parleu més, d’eixes foteses! Mentre vosaltres discutiu eixes ximpleries, jo he de fer batans, llins i percals! Poca-soltes! No teniu trellat! Ni progressistes ni moderats!»

  Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])
 • Ets com un lloro que xerra sense sentit, o com un mico que fa magarrufes, o com un pardal que piula sense fer senyal als altres sinó només pel gust de moure el bec. Ets un dropo, Gaietà. I les coses que deia el teu pare o el cosí del teu pare no tenen trellat ni treuen cap a res.

  Isabel-Clara Simó, El professor de música (Barcelona: Columna, 1998)

Tema de la setmana

Mots i passatges trets de l’obra d’Isabel-Clara Simó

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “trellat”

 1. Ferran-Lluís Naya i Alemany — Pego

  L’etimologia que conec (DCVB) no és la que doneu. No té trellat ni forrellat! Trellat vindria de translatum, copiar, traslladar, fins traduir un text. En origen, traure trellat o fer trellat és copiar, traslladar un text anterior, per açò calia donar-li sentit i significat a un text anterior fosc, sovint notes preses a correcuita, a voltes amb lletres no llegidores, desusades per antigues, estranyes o fins calia passar del llatí al català o a l’inrevés. Fixeu-vos què diu un document del 1373 de Pere III:

  “Com haurets mester libres que nós hajam, fets-nos-ho saber e nós farem-vos-en fer traslats, car ja tenim certs scrivans qui·ns fan trellats d’aquells llibres que és necessari.”

  Un altre de 1436, on al títol en vulgar del document llatí l’escrivà, escrigué:

  “Trellat autentich de la constitucio feta per lo bisbe y Capitol de la seu sobre les fabriques e obres de la seu. 1436.
  Hoc est translatum factum Dertuse tricesima die marcii anno a nativitate Domini millesimo quadringentesimo tricesimo sexto superius fi deliter (…)”

  Trellat hi tradueix translatum, i alhora al títol en vulgar dona significat al text llatí a qui desconeixia eixe idioma. Els arxius catalans en van plens de trellats!
  Si és certa esta etimologia, com pareix, entrellat seria la variant o derivada de trellat, un de tants casos en què el valencià conserva l’original (amb un canvi de significat) quan al Principat se li afig un en- davant.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

devanit -idafosca!