empescar-se v

Definició

Inventar, forjar un projecte, una excusa, una cosa a endevinar, una mentida, etc.

Totes se les empesca per poder sortir abans d’hora de la feina.

S’ha empescat una mentida, però ja se li veu.

Usos

  • Tens raó: sempre parlo de mi. No m’hi havia fixat mai. És horrible. És un comportament absolutament detestable. T’ho dic ben sincerament. Voldria que em creguessis. De debò. No t’estic pas mentint; no m’estic pas empescant una mentida per complaure’t. Reconec que ha de ser difícil suportar, ni que sigui un parell de nits, algú que no parla més que d’ell mateix. M’esgarrifaria sortir amb algú així.

    Quim Monzó, L’illa de Maians (Barcelona: Quaderns Crema, 1985)
  • La mamà insistia a saber el nom del nen que m’ho havia dit, però tant com ella insistia jo m’hi negava. Fins que va desistir. Que hagués acabat desistint em va fer sospitar encara més. Em deia que no era veritat perquè volia que no hi pensés més, perquè tot i ser puta m’estimava i volia que no patís. Per això em diu que no ho és, pensava jo, i, com que els grans en saben molt de parlar i de parlar i d’empescar-se coses, ara s’empesca que és un insult, i, com que sóc petit i de totes aquestes coses no en sé gaire, ves què he de fer sinó callar, almenys davant d’ella.

    Quim Monzó, «La mamà», dins El millor dels mons (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 31

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de ‘Cada dia un mot’. El mot d’avui ha estat suggerit per Magdalena Carrera, de Sant Pere de Torelló, arran d’un titular del periòdic El 9 Nou, d’Osona i el Ripollès, que deia «Un estudi s’empesca fer un túnel a Cabrera per estalviar-se Bracons».

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trellatcelístia