llitotxa f

Definició

Jaç, llit fet amb quatre posts, sobre un banc, una caixa, etc., per a dormir-hi el matalot, un mosso, etc.

Etimologia

Feminització de l’antic llitotxo, probablement d’una forma dialectal italiana, variant de l’italià lettuccio, ‘llitet’. Vegeu-ne més informació aquí.

Usos

  • En cas de necessitar-ho, només feia dues passes cap a la cambra de bany, des d’on podia sentir la remor del televisor i de les converses del menjador, i tan aviat com havia alleugerit el cos, es tancava a la seva cambra, un reducte esquifit i interior de cinc pams escassos d’amplada, que tenia la llargada justa per entaforar-hi una llitotxa que anava de paret a paret. Una vella cadira de boga al costat de la capçalera li feia de tauleta de nit. No hi cabia re més.

    Josep Albanell, Xamfrà de tardor (Barcelona: Edicions 62, 1999)
  • Llavors em gitava en una llitotxa petita, i ella dalt d’un llit de fusta grossa i negra amb una màrfega de pellorfes de dacsa seca i tres matalassos de llana d’ovella, i per a pujar havies de servir-te d’un banquet de fusta i amb prou feines podies arribar-hi.

    Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976)

Tema de la setmana

Paraules acabades en txa

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atxaretxa