atxa f

Definició

Ciri gros i gruixut de forma prismàtica i de quatre blens.

Les atxes les duien principalment els assistents de més jerarquia a les processons.

Per extensió, torxa.

Etimologia

Del castellà hacha, mateix significat, i aquest del llatí fascula, alteració de facula, diminutiu de fax, -cis, ‘torxa’; fascula, per creuament amb fascis, ‘feix’.

Usos

 • Un d’aquells dies, el meu amic Marcel·lí, del molí del Pas, em va explicar que els civils hi havien anat a boqueta nit, i que el capità Mata, mentre la resta d’homes registraven les estances, va entrar en la quadra, on ell estava donant menjar als animals: «Ahir estigueren ací els bandolers. M’ho ha dit ton pare», li amollà a boca de canó el capità Mata. «No, senyor», li va contestar. «Sí, sí… Ton pare m’ho ha dit… Mira, varen dormir allí, on la palla està més baixa… Els il·luminares la pallissa amb una atxa de teia, igual que fas ara». «No, no, ací no estigueren… Vostè és un mentider, mon pare no li ha dit això!». Llavors el capità va fer un gest de voler pegar-li i ell li va dir entre sanglots: «Pegue’m si vol! Pegue’m! Però per ací no han vingut! Els seus ulls són els mentiders!».

  Martí Domínguez, La sega (Barcelona: Proa, 2015)
 • Unes estàtues d’or de noiets, damunt de peanyes
  ben construïdes, portaven una atxa en la mà cadascuna,
  i il·luminaven de nit el palau a la gent que hi sopava.

  Homer, Odissea, versió de Joan F. Mira (Barcelona: Proa, 2011)

Tema de la setmana

Mots acabats en txa

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “atxa”

 1. Joan Inglada — Vilanova i la Geltrú

  A la meva vila, la frase completa era, segons els meus ancestres, “Endavant les atxes, que els blandons ja hi són”, que el sagristà usava per organitzar la processó de divendres sant, per sexes i categories, homes al davant. Primer els pobres amb els ciris, després els blandons dels benestants i finalment les atxes, els rics i poderosos. Al darrere les dones.
  Altres processons eren al revés, les atxes obrien la marxa i llavors dient “Endavant les atxes” ja n’hi havia prou.
  https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/programa/atxes-ciris-i-blandons-endavant-les-atxes/video/5618493/

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

torratxallitotxa