de bon grat loc adv

Definició

Amb gust, volenterosament.

De bon grat et convidaria, però ara no duc diners.

També: de grat, per grat

Va acceptar la proposta molt de grat.

Etimologia de grat

Del llatí gratus, ‘agradable, agraït’. Altres mots de la mateixa família són agradar, congratular, graciós, gratuït i gratcient.

Usos

  • Mai, que jo recordi, ni a casa meva ni al nostre voltant no calgué el menor esforç per a sentir-nos gent plenament catalana. A la meva família, ser-ho ha estat sempre tan espontani o natural com per al francès, l’anglès o el castellà mateix sentir-se conformat indestructiblement d’una certa manera. I això, sense el més lleu regust de política o d’isme qualsevol, ni cap menyspreu pels qui no són com nosaltres: senzillament, com un albercoc se sent albercoc, i no préssec. Jo i els meus sempre hem estat dels qui, àdhuc en cas d’haver de reconèixer una inferioritat de la raça pròpia o la superioritat d’una d’aliena, ho fem de bon grat, però sense renunciar per res a la petitesa nostra, per ser precisament això únic: nostra. Ja ho veiem, que hi ha àguiles i rossinyols, i que nosaltres no passem de pardals; tot i això, el nostre vol i el nostre cant ens basten.

    Gaziel, Història de ‘La Vanguardia’ (Barcelona: Empúries, 1994 [1964]), pàg. 20

Tema de la setmana

Mots i passatges trets de l’obra de Gaziel

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enlairarcapgirar