ser més beneit que el pa de munició

Definició

Ser estúpid; dit per a referir-se a algú de poc enteniment o d’escassa intel·ligència.

Ets més beneit que el pa de munició! Sembla mentida que no entenguis el que et dic.

Què és el pa de munició? I ser un beneit?

Usos

 • El cafè del matí a la saleta o el descans en els llits a la tarda semblaven millors quan algun veterà oferia a l’escamot gormand i mandrós algun detall saborós sobre un quepis de Saint-Loup.
     «Tan alt com el meu farcell».
     «Sí, au, nano, et penses que som més beneits que el pa de munició? No pot ser tan alt com el teu farcell», interrompia un jove llicenciat en lletres que intentava, emprant aquell argot, no semblar un recluta i veure confirmat, gosant contradir-lo, un fet que li encantava.
     «Així que no és tan alt com el meu farcell? Què l’has mesurat, potser? T’estic dient que el tinent coronel se’l mirava com si el volgués fotre a la garjola. I no et pensis que al famós Saint-Loup això l’afectava, no, anava i venia, abaixava el cap, l’alçava, i el monocle saltironant tota l’estona. Ja veurem què dirà el capità. Potser no diu res, però segur que no li farà gaire gràcia. La veritat és que aquest quepis no és res de l’altre món. Es veu que a casa seva, a la ciutat, en té més de trenta».

  Marcel Proust, El costat de Guermantes (Barcelona: Proa, 2019), traducció de Valèria Gaillard
 • El despropòsit de la nit de dimarts m’ha ensenyat que no et pots refiar dels missatges xifrats per comunicar-te. Si tinc alguna possibilitat de descobrir el sabotejador, haurà de ser posant-hi molta atenció i molt d’esment. En això no estic més ben capacitat que els altres. Tothom s’ha convertit en sospitós. Descobrir-lo no serà fàcil, perquè tot el vaixell li va al darrere, i, ni que fos més beneit que el pa de munició, no cometrà l’error de delatar-se.

  Eli Brown, Pólvora i canyella (Barcelona: La Campana, 2016), traducció de Xavier Pàmies

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb el pa. Avui fa cent anys que va morir Marcel Proust.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

guimbarrofer el barret