enteniment m

Definició

Facultat d’entendre, de comprendre; seny.

Diuen que l’enteniment és un atribut de l’ésser humà… però sembla que alguns no se n’han assabentat.

Etimologia

D’entendre, del llatí intendere, ‘estirar o dirigir cap a alguna cosa, especialment la ment’.

Usos

 • Ara ja no s’estila gaire però fins fa poc, d’una canalla que es comportava amb sensatesa (que és cosa infreqüent perquè els nanos solen tenir tendència a l’eixelebrament) se’n deia que era entenimentat, perquè tenia enteniment, és a dir, seny. I del qui demostrava fantasia, d’aquelles criatures que s’empescaven jocs i personatges i tota mena d’entreteniments, es deia que tenia inventiva. Tres mots ben útils que desgraciadament han passat de moda.

  Jordi Palou i Pau Vidal, El llibre del Paraulògic (Barcelona: Ara Llibres, 2022), pàg. 146
 • Dia 30.—Recorrent set estancs, només he pogut heure dos paquets de cigarrets de 60 cèntims. I bé, com que jo fumo en pipa, els he desfets i els he pesats. Fan 40 grams cada un. Si aconsegueixo que em durin quatre dies, gastaré 30 cèntims diaris. És una cosa raonable. Enteniment, enteniment!

  Prudenci Bertrana, «Diari d’un fumador», dins Contes (Barcelona: Edicions 62, 1981)

Tema de la setmana

Mots que trobem al Llibre del Paraulògic, publicat per Ara Llibres fa poques setmanes. Si en voleu guanyar un exemplar, participeu al concurs del tuti fantasma! (vegeu com fer-ho aquí).

El tuti fantasma d’avui és xubèrrim. Qui s’anima a definir-lo?

Enllaços

2 comentaris a “enteniment”

 1. Joan Coba Femenia — Quart de Poblet (Horta Sud)

  Respecte a la paraula de hui, “enteniment”, sempre m’ha resultat curiós anomenar el famós queixal, almenys en valencià, com a “queixal de l’enteniment”.

  Respon
 2. Antoni Zaragozà — Manises (Horta Sud)

  Totalment d’acord Joan. Jo sempre he sentit la paraula “enteniment” referida al nom del “queixal de l’enteniment”. Una altra expressió amb molt d’ús, si més no a l’Horta és “coneixement”, que vol dir fer les coses com cal, amb trellat. Gràcies Joan, he trobat el teu comentari quan em disposava a escriure el meu. Salutacions.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

averiagüell