averia f

Definició+etimologia

La H ja sabeu que és una lletra amb vocació de fantasma: ara hi és, ara no hi és. A Andorra tenen una paraula que l’ha perduda misteriosament: averia. I no us penséssiu que tingui res a veure amb espatllar-se, no (el verb avariar i tots els seus derivats van amb A): una averia és un impost que gravava el bestiar menut, i es deia així perquè d’un cert bestiar en diuen haveria (sí, amb H!). Prové del verb haver en el sentit antic de ‘posseir’ i designava el ‘conjunt d’animals domèstics’, que eren els béns per excel·lència del propietari rural. Amb el temps, haveria va perdre la H i avui totes dues formes sobreviuen al diccionari.

Pau Vidal i Jordi Palou, El llibre del Paraulògic (Barcelona: Ara Llibres, 2022), pàg. 120

Tema de la setmana

Mots que aprenem (encara que no ho vulguem) gràcies al Paraulògic… i al Llibre del Paraulògic. Si en voleu guanyar un exemplar, participeu al concurs del tuti fantasma! (vegeu tots els detalls al primer enllaç).

El tuti fantasma d’avui és padellós -osa. Qui s’anima a definir-lo?

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mentrimentresenteniment