farcell m

Definició

Roba o altra cosa embolicada amb un mocador o un tros de drap qualsevol per a poder ésser portada d’una banda a l’altra.

Va fer un farcell amb tota la roba que ja no feia servir.

Tambéfardell

Etimologia

D’origen incert, emparentat amb fardell, probablement d’un llatí vulgar farticellum, variant de farticulum, mateix significat, diminutiu de fartum, ‘farcit’, de farcire, ‘farcir, reblir’.

Usos

  • El cotxe en un moment va ser ple, però no ple de passatgers, sinó de cistells i de vianda. Per cada seti que anava omplert, de persones pròpiament dites, hi havia sis coves, dos farcells inútils i tres guitarres. La gent que havien pujat semblaven emigrants de broma, que s’emportaven provisions pel que pogués succeir, gent que fugien d’una pesta de tristesa i d’obligació i s’enduien l’alegria i el rebost; nois amb barba o escapats d’estudi, que anaven a fer campana de la fàbrica, del taller, de la botiga o de l’hospici amb tant alè de divertir-se, que una portella que queia, un senyor que feia un esternut, els donava delit per a riure, per a cridar, per a esvalotar i per a donar-se cada patacada que feia trontollar el cotxe.

    Santiago Rusiñol, L’auca del senyor Esteve, segona part, III (1907)

Tema de la setmana

L’auca del senyor Esteve

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bromeraqui mal no fa, mal no pensa