quepis m

Definició

Gorra militar rígida, de forma troncocònica i visera de cuir, portada per diversos exèrcits d’ençà del segle XIX fins a la Primera Guerra Mundial, actualment típica de l’exèrcit francès.

Etimologia

Del francès képi, mateix significat, i aquest, de l’alemany suís Käppi, diminutiu de l’alemany Kappe, ‘birret’, del llatí cappa, ‘capa amb caputxa’.

Usos

  • D’un passeig lateral sortiren dos oficials a cavall amb l’uniforme blau cel. El que tenien més a prop s’aguantà el quepis amb la mà i ajupí una mica el cap per mirar a dins del cotxe. L’altre, que duia monocle, li digué uns mots i rigueren. La Bàrbara els seguí una estona amb els ulls: «El meu avi havia estat militar i encara em recordo de quan li arrencava d’amagat els botons de l’uniforme». Es girà de cara a Valldaura i tot assenyalant-se les violetes del pit li digué: «És la primera vegada que em regalen flors».

    Mercè Rodoreda, Mirall trencat (Barcelona: Club Editor, 1974)

Tema de la setmana

Induments amb exemples extrets de l’obra de Mercè Rodoreda

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mitenaamericana