sense solta ni volta loc adv

Definició

Sense cap raó, sense cap ni peus, sense ordre ni concert, sense cap motiu raonable.

Ens va donar tot d’excuses sense solta ni volta per no deixar-nos entrar a casa.

Etimologia de solta

Substantivació del femení de solt, en el sentit abstracte de ‘llibertat, desimboltura, gràcia, sentit comú’, d’on les expressions tenir o no tenir solta; no tenir solta ni volta; tenir poca solta; ser un poca-solta.

Usos

  • Enfront dels programes sense solta ni volta, l’exaltació de la trivialitat estupiditzadora i l’addicció televisiva, l’espectador té el dret legítim de no voler-ne saber res i, amb tota dignitat, apagar el televisor.

    Joaquim M. Puyal, Aicnàlubma (Barcelona: Columna, 2011)
  • Encetar una conversa amb l’estudiant del Poblador era com obrir l’aixeta de la font: el boig deixava anar una xerrera que no tenia aturador, un raig de paraules sense solta ni volta. Mossèn Benet, l’única persona del poble que tenia la santa paciència d’escoltar-lo, deia que tot el guirigall de paraules que el boig emprava existien als llibres, i que de vegades hi tocava bona cosa.

    Pep Coll, El salvatge dels Pirineus (Barcelona: Edicions 62, 2005)

Tema de la setmana

Aquesta setmana, sense cap ni peus

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no traure trellatno treure cap a res