no treure cap a res

Definició

No venir al cas, no venir a propòsit, no tenir sentit.

El que dius no treu cap a res; hauries de buscar altres arguments més consistents si em vols convèncer.

Altres expressions semblants són no tenir cap ni peus; no treure cap enlloc; no treure cap a carrer.

Etimologia de treure

De traure (i trer), del llatí vulgar tracere, llatí clàssic trahere, ‘arrossegar, estirar’, forma sorgida en el tema de present per analogia a correspondències temàtiques en altres verbs (trahere, traxi, tractum, equiparat a dicere, dixi, dictum).

Usos

  • L’art, més que no pas paraules, exigeix fets. Més acció i menys teoria. Tot el sant dia he divagat amb aquesta llei de remugaments mentals. No treu cap a res escriure’ls, però és l’única cosa que ara mateix m’abelleix de fer, escriure per escriure, jo que no crec en l’art per l’art. I és que, de bones intencions, l’infern n’és ple.

    Joaquim Pijoan, Diari del pintor JP (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007), pàg. 180
  • Només seure i començar a beure’s una tònica, dos nens que es perseguien l’un a l’altre li han aterrat al damunt. Ha salvat la beguda pels pèls. La mare, una italiana de la mateixa edat que ella, s’ha desfet en excuses. Sense dir res, la Núria li ha somrigut mentre la mare s’enduia els nens una mica més lluny. L’incident li fa pensar que si les coses haguessin anat d’una altra manera, potser ara tindria dues feres com aquelles. No treu cap a res, de pensar-hi, però si s’ho rumia bé li sembla que és millor així.

    Anna Masip, Al fons, Barcelona (Bellaterra: Servei de Publicacions de la UAB, 2008), pàg. 35

Tema de la setmana

La idea de l’absurd

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sense solta ni voltafaralló