no traure trellat

Definició

No tenir sentit (usat sobretot en valencià).

No trau trellat que em digues el mateix cada dia.

Res no trau trellat si no véns.

Amb aquest mateix sentit, també s’usa la frase feta no tenir trellat ni forrellat i la locució sense trellat ni forrellat.

Treure o traure trellat també pot voler dir ‘arribar a una conclusió; treure l’entrellat‘ (No he pogut arribar a traure trellat del problema) i ‘treure profit, resultar pràctic’ (Ha passat mitja vida estudiant i no n’ha tret trellat).

Etimologia de trellat

Variant d’entrellat, del llatí trichila, ‘emparrat, teixit de tiges embrancades’, com l’antic i dialectal trellat, ‘còpia; raó o fonament lògic; profit d’una acció’.

Usos

  • Aquesta mena de quarantena de caràcter especulatiu, que encara pateix l’artista Renau, ja no té massa sentit. Es deriva de posicions polítiques que ja no tenen relació amb la seua figura. Renau va fer l’activisme polític que va voler, va crear l’art que va voler (podríem dir que no va fer una altra cosa) i va deixar constància inequívoca del seu pensament i del seu treball. Crec que fer política ara sobre Renau no trau trellat a res. En aquest sentit, el seu temps ha passat.

    Doro Balaguer, «Josep Renau en l’IVAM» (Levante-EMV, 16 de maig de 1997)
  • Un home pot tirar-se a la beguda perquè se sent un fracassat i després fracassar encara més perquè beu. És una mica el mateix que ocorre amb la llengua anglesa. Esdevé desagradable i incorrecta perquè els nostres pensaments no trauen trellat, però la descurança de la nostra llengua facilita que tinguem pensaments destrellatats.

    George Orwell citat a Aspectes del pensament sociolingüístic europeu, edició d’Amadeu Viana (Barcelona: Barcanova, 1995), traducció de Juli Camarasa i Amadeu Viana

Tema de la setmana

Expressions entorn de la idea de l’absurd

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

el joc dels disbaratssense solta ni volta