saltironejar v

Definició

Fer saltirons, especialment ballant.

Estava joiós i anava saltironejant per la rambla.

També: saltironar

Etimologia

De saltiró, ‘petit salt’, diminutiu de salt, del llatí saltus, mateix significat, derivat de salire, saltum, ‘saltar; brollar’.

Usos

  • I quan va ser segur que havíem parat del tot, els ocells van saltironejar fins al centre de les branques i van cantar la cançó dels supervivents, amb l’estómac petit ple de mosquits, estarrufats i plens de fúria en contra nostra. Poc tenien per queixar-se si no havíem ni pedregat, si havíem plogut el temps just de matar un home i un grapat de cargols. Si amb prou feines havíem fet caure cap niu i no havíem inundat cap camp.

    Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (Barcelona: Anagrama, 2019), pàg. 19
  • Mai no oblidaré el gest de la noia que ballava amb un noiet espigat i tendre. Feien una demostració de danses folklòriques i saltironejaven amb passos enèrgics i durs fins que ella va obrir els braços i es va deixar endur per l’èxtasi que la devia haver transportat cap a horitzons sense fi, la cara se li va transformar com si fos un cavall jove que corre sense brida, amb els narius oberts al vent.

    Simona Škrabec, Torno del bosc amb les mans tenyides (Barcelona: L’Avenç, 2019), pàg. 124

Tema de la setmana

En aquesta web i en els missatges que enviem els mots saltironegen formant xarxes invisibles que ens porten d’un lloc a un altre. Fa un parell de setmanes vèiem mots amb el prefix es-, la setmana passada joguinejàvem amb mots formats amb l’infix -eg- i aquesta veurem uns quants verbs amb el sufix -ejar. Pel que fa a l’enigmot, vegeu-ne la solució i els guanyadors al primer enllaç.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sorneguer -ataral·larejar