Definició
1Â Â Sortir de terra l’aigua, especialment amb una certa impetuositat, formant broll.
2Â Â (fig.)Â Â Produir-se sobtosament, sorgir.
De la casa brollava una remor de festa.
Etimologia
D’origen incert, probablement del llatà vulgar gà l·lic brogilos, ‘clos de plantes’, derivat del cèltic, aplicat en català a lÃquids per influx de borbollar, bombolla, bullir.
Usos
El rètol diu que li diuen Font dels Vint-i-Cinc Dolls. A la vora hi ha un plà tan imponent, solitari. De la mateixa alçada i lleva, un altre s’eleva per damunt de la coberta del llavador, a la banda del Jardà del Bes. I no són els únics. La de Bellús brolla per tots els canons i l’ampla boca, aigua que, tot i els sis quilòmetres que ha hagut de recórrer des del naixement, a prop de l’Estret de les Aigües, tocant a la Cova Negra, hi raja fresca.
Toni Cucarella, «Una albereda de plataners d’ombra» (El Temps, 11 de juliol del 2006)I en aquell moment va sonar un tret. En Martà no va poder deduir amb exactitud qui els havia disparat, però sà va que va notar de seguida que el van tocar al muscle dret. Va sentir la sang brollant i el dolor intens produït, possiblement, perquè la bala li havia fracturat la clavÃcula. Emboirat, va tenir temps de veure com els soldats se’ls abraonaven, i va témer veritablement per la seva vida.
Toni Soler, L’última carta de Companys (Barcelona: Columna, 2009)
Tema de la setmana
Mots en remullÂ