barri m

Definició

Tanca o reixat de ferro o de fusta que tanca un jardí, hort o pati.

Al vespre l’avi preguntava: «Ja heu tancat el barri?». El barri era la reixa de dues peces que aïllava el jardí del carrer.

Etimologia

De l’àrab vulgar barrî, ‘exterior’, derivat de l’àrab clàssic barr, ‘afores’, bárra, ‘defora’; «es digué primitivament només de les barriades externes d’una població i d’altres coses exteriors, com la portella de fusta o reixat que dona entrada a un pati o casa de camp; vell arabisme de les llengües peninsulars i pirinenques» (J. Coromines).

Usos

  • Al costat del barri de ferro, que donava al carrer, hi havia una campaneta. La tocaven, per avisar, els venedors ambulants. També trucaven els pobres. Hi havia pobres coneguts i pobres desconeguts. Els desconeguts eren ocasionals, passaven un dia i no els vèiem més. Els pobres coneguts, en canvi, eren una altra cosa, i sabíem quin dia passaven. Tenien també el seu itinerari, com els venedors, i hi havia el pobre dels dimarts, el pobre dels dijous… Com que ja eren familiars, la mare ens deixava que fóssim els nens els qui féssim l’obra de caritat. A vegades era jo qui, en sentir la campaneta, m’abocava a la barana i avisava la mare: «És el pobre», i em donava sempre el mateix, un tros de pa i una pesseta, i jo corria cap al barri i ho donava al pobre, que deia «Déu t’ho pagui» i era sempre un home vestit de pobre, amb molt de pèl a la cara i unes mans més fosques que les del pare i les de l’avi.

    Josep M. Espinàs, El nen de la plaça Ballot (Barcelona: La Campana, 1988), pàg. 117

Tema de la setmana

Mots emprats en un sentit diferent de l’habitual

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “barri”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

missatgepastís