pegar una becada

Definició

Fer una dormida curta, especialment mentre s’està assegut, no gitat.

Jo, en acabant de dinar, tots els dies pegue una becadeta.

S’usa més sovint amb el diminutiu: pegar una becadeta.

Etimologia

Becada en el sentit de becaina ve de becar, ‘fer becades o becaines’, de bec, del llatí beccus, mot d’origen gal.

Usos

 • Enceneu el llum, per l’amor de Déu!, que tot s’ha fet fosc i no m’hi veig!… Que no em sentiu!, porteu un ciri encara que siga, que és com si m’hagueren privat de la vista…
     Ací estava l’interruptor de la porra… Àngela Maria!, quina por que he passat!… M’he dit de pegar una becadeta i m’he quedat tan adormida que no podia obrir els ulls i m’he endut un bon esglai… Diu la meua Elvira que estava tan acoradeta que li ha sabut greu despertar-me, que això ha sigut tot…

  Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002)
 •     —No, la faena la tinc jo, carrejant-la a vostè amunt i avall, traent merda d’este femer de casa perquè no parega un cau de raboses i vostè un fregall runós. O no l’he duta sempre més neta que una ascleta d’or? O no l’he duta…? Mitja casa i l’hort del Pla… Bon marro m’enduc! Les mans per la paret…
     —Au, va, Saurina, reina bonica, deixa-ho estar ja… La tia es troba mal feta i vol pegar una becadeta
     —No ho deixe estar…
     —Prou de fer-me la guitza, Saurina, mante. Per l’amor de Déu…

  Toni Cucarella, Els camps dels vençuts (Barcelona: Columna, 2002)

Tema de la setmana

Locucions amb ‘pegar’

Temes i etiquetes

Un comentari a “pegar una becada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

busca qui t’ha pegatmigdiada del canonge